Космическото разузнаване е регистрирало на източното крайбрежие на КНДР до седем мобилни установки с балистични ракети от различен обсег - от 300 до над 3000 км. Те могат да бъдат изстреляни едновременно или в течение на няколко дни, предаде ИТАР-ТАСС, като се позовава на военни източници в Токио.

В провинция Канвондо в източната част на страната са разположени две мобилни установки с най-новите ракети със среден обсег "Мусудан". Те имат далекобойност от 3-4 хиляди км и могат потенциално да поразят цели на цялата територия на Япония, както и на американския тихоокеански остров Гуам.

Същевременно на североизточното крайбрежие на КНДР е установено разполагането в бойно положение на още едно ракетно подразделение, включващо четири-пет мобилни установки. Анализ на получените от Космоса изображения показва, че там се намират ракети "Скъд" с обсег от 300-500 км или "Нодон" с обсег от 1,3 хиляди км.

Мобилните и потенциално по-съвършени ракети "Мусудан" още не са били тествани, отбелязват експертите. Затова едновременното изстрелване с тях на проверените вече "Скъд" и "Нодон" трябва да компенсира евентуален провал при пуска на "Мусудан" и във всички случаи да демонстрира военната мощ на Пхенян.

През 2006 г. при неуспешно изпитание на балистична ракета "Таеподон-2" с радиус 4-6 хиляди км в КНДР бяха също изстреляни шест ракети "Скъд" и "Нодон", припомня агенцията. През 2009 г. бяха изстреляни почти едновременно седем бойни ракети от различен тип, включително "Скъд" и "Нодон".

Армията на Северна Корея ще нанесе удари по най-големите градове в Япония - Токио, Осака, Киото и др. в случай на избухването на война, твърди севернокорейският вестник „Нодон синмун”, цитиран от Интерфакс, предаде "Фокус".

"Ще бъдат взети всички необходими мерки по защита на живота и сигурността на нашето население. Издадох съответната заповед на министъра на отбраната Ицунори Онодера", заяви японският премиер Шиндзо Абе, след като стана ясно, че КНДР е приключила зареждането с гориво, предаде ИТАР-ТАСС.
Япония е привела войските си в пълна бойна готовност, съобщи японският министър на отбраната. В същото време Южна Корея повиши степента на военна тревога до „жизнена заплаха”, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

САЩ ще свалят севернокорейска балистична ракета само ако тя представлява заплаха за съюзниците на Вашингтон или за американската територия.
Не ни отнема много време, за да определим накъде ракетата се насочва и къде ще падне”, заяви командващият американските сили в Тихоокеанска Азия адмирал Самюъл Локлиър пред американски сенатори от комисията за въоръжените сили.
Той уточни, че не препоръчва свалянето на „ракета, която не представлява заплаха”.

Най-големият граничен пункт между Китай и Северна Корея, в град Дандонг, е затворен за преминаване на туристически групи, съобщи за Франс прес митнически служител от този град. Служителка в туристическа агенция в Дандонг
уточнила, че решението било взето от Северна Корея.
Преди дни севернокорейските власти призоваха чужденците да се евакуират, за да не пострадат при евентуален военен конфликт.

Ройтерс отбелязва, че седем страни от ЕС имат посолства в КНДР - Германия, Швеция, Великобритания, Полша, Чехия, България и Румъния - и съобщава, цитирайки служител от ЕС, че нито една от тези страни за момента не планира да евакуира свои служители.

Напрежението на Корейския полуостров се задълбочи в началото на март, когато САЩ и Южна Корея започнаха мащабни военни учения в района. В отговор Пхенян заплаши двете страни, че ще използва срещу тях цялата си военна мощ.