Станишев говори пред днешната конференция в Париж, организирана в подкрепа на кандидата на социалистите за президент на Франция Франсоа Оланд. Председателят на ПЕС определи кампанията на френските социалисти като красива, амбициозна и реалистична.

По неговите думи европейските държави имат необходимост от балансирани бюджети. Той коментира, че когато мнозинството в Европа е било на социалистическите правителства, резултатите са били много по-добри.

Необходими са дългосрочни инвестиции за осигуряването на растеж, развитие на производството и създаването на нови работни места, включително в областта на екологията, отбеляза Станишев. Той призова капиталът да даде своя принос в осигуряването на обществените разходи.

По неговите думи сред необходимите мерки в кризата са въвеждането на еврооблигации и истинска такса върху финансовите трансакции. Той настоя за Европа без втора класа европейци.

Сергей Станишев произнесе словото си на френски и отбеляза, че България е франкофонска страна, с което изправи на крака залата, изпълнена с привърженици на Оланд.

Бившият министър-председател на Италия Масимо д'Алема заяви, че кампанията на Оланд променя лицето на Европа, като отбеляза, че следват изборите в Германия и Италия. По неговите думи настоящата криза не е толкова икономическа и социална, нито на безработицата, а на перспективата. Това се отразява най-тежко на младите, има толкова недоверие, добави той.

Според него кризата е последица от егоизма и налагането само на санкции и ограничения на гражданите. Д'Алема определи като твърде плах отговора на "шантажа" на финансовите пазари и като зловещи условията, поставени на гръцкия народ. Искаме демократична Европа на гражданите, а не на икономиите, които не са обвързани с растеж и нови работни места, допълни той. Не искаме демокрация, съобразена с пазарите, а пазари, съобразени с демокрацията, заяви председателят на Германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел. Той коментира по адрес на френския президент Никола Саркози, кандидат за втори мандат, че призивите за промяна на договори (като тези от Шенген и Лисабон) в Германия биха били определени като радикален популизъм.

Ръководителят на кампанията на Оланд - Пиер Московиси, открои сред основните приоритети бюджетната отговорност, растежа, демокрацията и навлизането на европейската политическа сцена на нови лица. Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода посочи, че днес младите европейци не намират изход от проблемите си в ЕС и са принудени да търсят препитание и нов живот в страни като Аржентина и Ангола. Председателят на ЕП Мартин Шулц отбеляза, че печалбите на едни носят глад на други. Това е скандално и трябва да се прекрати, не искам да живея в Европа на неограничената свобода на капитала и на ограничените свободи на хората, заяви той.

Форумът започна с едноминутни аплодисменти при появата на Франсоа Оланд в залата на Зимния цирк в Париж. Последва минута мълчание в памет на загиналите в катастрофата на автобус с деца в Швейцария по-рано тази седмица. Заради трагедията бе съобщено, че премиерът на Белгия Елио ди Рупо е бил принуден да отмени участието си в конференцията.