Георги Първанов като президент не беше достатъчно категоричен по въпроси, свързани с ГЕРБ като партия, и с последните избори. Това каза председателят на БСП и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в предаването „На четири очи” на Нова телевизия, цитиран от "Фокус". Двамата с Първанов водят ожесточена битка преди конгреса на БСП, който е насрочен за 18-19 май.

„Да, упреквал съм Първанов по отношение на ГЕРБ, с основание. По отношение на изборите, очаквах много по-ясна позиция от Първанов. Това, което се случи, е недопустимо”, каза днес Станишев.

Със сигурност ще имаме остра, тежка политическа полемика с министър-председателя Бойко Борисов по всички дефекти на управлението. Това пък заяви при посещението си в Ямбол президентът от 2002 – 2012 година Георги Първанов. Думите му дойдоха в отговор на въпрос дали би надделял в сблъсъка с министър-председателя, ако бъде избран за председател на предстоящия конгрес на БСП. Няма да оставя нито един ход, нито едно действие на Борисов без коментар и без алтернативно предложение, защото за мен е много важно не просто да се критикува, а да има насрещно предложение, категоричен бе Първанов.

Освен и аз да се кандидатирам за лидер на БСП. Така пък се пошегува министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Винаги в неделя” на TV7. Те са ми много забавни. Кой бил за коалиция с ГЕРБ – и на двамата казвам, че ако на ГЕРБ му е било за коалиция, щяхме да я направим сега, този мандат, най-лесното е в коалиция да се съхраниш, каза Борисов и отново повтори, че няма да прави коалиция с никой от тях.

„Конгресът на БСП ще има значение не само за партията, а за цялата страна – да има силна опозиция, която да може да се противопостави на ГЕРБ. Постигнали сме немалко като опозиция, но знам, че БСП може и трябва да бъде още по-силна и категорична опозиция, каза Станишев. Една партия трябва да има последователна линия. Тя не може днес да е вляво, а утре вдясно. Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира думите на досегашния президент Георги Първанов, който вчера коментира, че БСП трябва да се върне в автентичното си състояние, защото по време на Тройната коалиция е залитнала надясно. Партията не бива да бърза, а да има последователна линия. Не може ту да поощряваш, да изиграваш с ГЕРБ, ту да се хвърляш в яростни критики. БСП под мое ръководство винаги е било ясна по отношение позициите на партията, подчерта Станишев. Още от 2005 г., когато Бойко Борисов се кандидатира за кмет, и досега, моята е позиция е, че не приемам заигравки, не ги споделям, подчерта червеният лидер.

Георги Първанов каза още, че ако не бъде избран за председател на БСП, ще продължи да работи все така активно за успеха на партията. Ако бъда избран, в което вярвам, ще бъда максимално отворен. Не се страхувам да включа в екипа си хора, които са били на различно мнение. Искам да имаме най-добрите професионалисти, а не просто едно бюро, което да ме слуша или да бъде функция на моята дейност, посочи бившият стопанин на „Дондуков” 2.

БСП трябва да си отговори на няколко политически въпроса – първият е има ли желание да бъде истинска алтернатива на ГЕРБ? Ние по какъв начин участваме в политиката – маскирайки се или със свое лице, със своя политика? Аз предпочитам втория начин”, каза пък Станишев.