Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция, помолен да коментира предложението на Първанов в Разград за пряк избор на председателя на БСП от партийните организации по места. Според Станишев идеите за отлагане на конгреса и на избора на лидер са "български дребни мишкувания".

Има взето уставно решение за свикване на конгреса на 19-20 май, той формулира политиките на БСП, позициите по основните въпроси, избира Национален съвет и лидер, заяви той. След това ни е необходимо да се занимаваме само с нашия политически опонент, а не да си гледаме пъпа, както някои очевидно искат, заради лични амбиции, добави лидерът на БСП.

За думите на Първанов, че на БСП са й необходими 140 депутати, Сергей Станишев изрази увереност, че БСП може да е първа политическа сила в следващия парламент. Според него ключова е политиката, която партията ще предложи.

На въпрос дали е решил дали ще се кандидатира за президент на ПЕС, Станишев посочи, че неговата амбиция е БСП да спечели следващите парламентарни избори и да бъде първа политическа сила. Той добави, че кандидатурите за президент на ПЕС се обявяват в края на юли.
Искам да покажа, че български политик може да се справи успешно с тази задача, отбеляза Станишев, но не каза категорично дали ще се кандидатира за президент на ПЕС.

Поводът за днешната пресконференция беше срещата на европейските социалистически лидери в Париж и значението на изборите за президент на Франция. Според Сергей Станишев победата на социалиста Франсоа Оланд ще създаде нов политически момент в цяла Европа.
През последните четири месеца има трима нови премиери в Европа от социалистическото семейство - в Белгия, Хърватия и Словакия. Предстоят избори във Франция, Румъния и Литва и има всички шансове да се създаде след май една лява вълна, смята Сергей Станишев.

Отношението към България във всички етапи на нашата интеграция е било най-позитивно от социалистите, докато десните, консерваторите са се отнасяли по съвсем различен начин и сега техен премиер е начело на България, но те го унижават, отбеляза лидерът на БСП и на ПЕС.