„Вълнува ме непрофесионалното водене на полицейската операция, за което още днес ще поискам няколко оставки и всички тези, които са ръководили тази т.нар. операция, трябва да си заминат не след проверка, а по надлежния ред", категоричен бе министър-председателят, цитиран от bTV.

В събота при специализираната полицейска операция, в която участвали около 20 служители на СДВР, са задържани семейство Петър и Малина Начкови от Мировяне. Полицаите действали по сигнал за съхранение и разпространение на акцизни стоки без бандерол. В дома на семейството обаче са намерени само пет кутии цигари без бандерол. По-късно Начкови бяха освободени от ареста и заявиха, че срещу тях е упражнено полицейско насилие.

Петър Начков бе категоричен, че е лъжа твърдението, че е оказал съпротива.
"Те ми казаха - вън от колата, по очи. Ритаха ме, по главата ме биха, аз съм по очи, с белезници и ме биха. След като ме качиха в техния бус, тогава ми викаха: на колене, ти ли си най-големият... не си спомням какъв ме нарекоха, и в буса ме биха. Това е истината, защо да лъжа. Жена ми не са я пипали. Аз питам какво става, те ме бият и викат: лягай долу", разказа мъжът.

От МВР категорично отрекоха да е имало такова нещо, а директорът на СДВР комисар Валери Йорданов заяви, че ако служителите са превишили правата си, той лично ще отиде при семейство Начкови да се извини. Той категорично отрече операцията да има връзка с групата във Фейсбук срещу Бойко Борисов, създадена от една от дъщерите на Начкови.

Днес обаче премиерът заяви, че очаква министърът на вътрешните работи и до обяд ще оповестят имената на освободените служители на МВР.
„Не може да отиват, видно при жена и мъж, които не могат да окажат съпротива, да ги арестуват 20-25 души с маски, да ги свалят по земята, след като спокойно могат да отидат двама души – добър ден, СДВР, елате в автомобила, ето ви документ от съда. Отиват, проверяват - нямаме ключ от вратата - викат поемни лица, изчакват, ако не отворят, тогава има ключари в МВР – отварят, влизат, проверяват. И понеже явно в България се разбира само от уволнения – по този начин трябва да се действа”, каза още Бойко Борисов.

По думите му, за да имат вяра хората в МВР, полицаите трябва да действат по различен начин.
"Не искам да оправдавам това семейство, това се доказва. Но не можеш да отидеш да кажеш и на бившия военен министър: ти си престъпник, лягай долу. Има си други начини. Тази жена спокойно могат двама полицаи да й връчат документите, нито е нужно да правят цирк, нито да ги карат с белезници пред къщата им, та да им се смеят комшиите. Съжалявам, защото от хилядите добри неща, които прави МВР и прокуратурата, от един подобен случай все едно нищо не са работили през годината", допълни премиерът.

По-късно министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че ще има наказания, но е разпоредил до 15 часа съответните ръководители, които имат отношение по планирането и провеждането на подобни операции – директорът на СДВР, началникът на Второ РПУ и също така началникът на Икономическа полиция в районното управление да му представят писмените си обяснения. Цветанов защити работата на полицаите по принцип, но призна, че "колегите са превишили по всяка вероятност правата си".

Реакции

БСП
Бойко Борисов да поиска оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов, защото това е единственият адекватен отговор на поредния случай на полицейско насилие и произвол. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев по повод намерението на Бойко Борисов да иска оставки в МВР по случая, се казва в съобщение на левицата.
Според Станишев неоправданото насилие над български граждани в момента се толерира от най-високо ниво и негов идеолог е Цветан Цветанов.
Като припомнят и за други подобни случаи от БСП смятат, че Цветанов използва полицията, за да демонстрира силов натиск върху граждани и  да насажда страх

СДС
Използвана ли е ненужна полицейска сила при задържането и обиска на жилището на семейство Начкови, питат от СДС в разпространена до медиите позиция по повод случая, предаде БТА.
Защо са били ангажирани сили на ГДБОП за задържането на двама цивилни граждани, които очевидно не принадлежат към терористична или организирана престъпна група, питат от партията.
Случаят е "поредният шанс" на премиера Бойко Борисов да предприеме
решителни мерки, за да гарантира защитата на правата на всеки български гражданин. Според СДС "тези мерки започват с незабавната оставка на министър Цветанов". От партията смятат, че "полицейщината се превръща в ежедневие". 

БХК
Изявлението на премиера Борисов, с което той поиска оставки по случая, не е достатъчно, се казва в декларация на Българския хелзинкски комитет. Оставки и дисциплинарни наказания не са адекватно средство за поправяне на вредите, които са нанесени на г-н Начков и на неговото семейство в случая.
Нужно е бързо, цялостно, независимо и безпристрастно разследване по случая - каквото може да направи само прокуратурата. А съдът следва да наложи съразмерни и въздържащи наказателно-правни санкции на виновните за насилието лица.