Лидерът в оставка Мартин Димитров е в Брюксел и не дойде на заседанието.

53-ма гласуваха "за" Марков, предаде Дарик радио. Номинацията му бе подкрепена основно от организациите на партията в София, Пловдив и Бургас.
Миналия месец СДС реши да не участва в Синята коалиция за изборите догодина. Най-твърдо срещу съюза с ДСБ бяха от СДС-София, както и структурите на партията в Бургас, Варна.

Главният секретар на СДС Димитър Иванов е подал оставка, недоволен от ситуацията в партията.
За главен секретар е избран Константин Арабаджиев, съобщи БТА.

Временният председател трябва да подготви нови вътрешни избори в партията, на които да се излъчи нов лидер. Очаква се те да се проведат на 8 юли, а ако има втори тур, той да бъде на 15 юли.

До вчера за временен лидер се спрягаше Любомир Ковачев, който е от софийската организация на сините, тъй като Марков беше категоричен, че няма да е кандидат нито за временен, нито за постоянен председател.
След като подаде оставка, Димитров предрече, че изборът за нов председател ще е между Румен Христов (кандидат-президент на изборите през 2011 г. - б.р.) и Борис Марков, което "ще постави СДС в трудна ситуация".

Приемам тази отговорност с ясното съзнание, че ми е гласуван много ясен мандат за периода от около 45 дни, в който ще бъде проведен избор за постоянен председател, каза Марков.
Той посочи, че над 80% от Националния съвет е гласувал за него. Друга кандидатура не е имало.

В отговор на въпрос дали ще се кандидатира за постоянен председател на партията, Марков каза, че няма болни амбиции и лидерството в СДС не му е фикс идея.
СДС започва своите стъпки и уверен курс към укрепване на организацията, каза той и добави "вече има хора, които започнаха да се завръщат при нас".
Днес е началото на възраждането на СДС, убеден е Марков.
Вчера зам.-председателят на ДСБ Светослав Малинов също се похвали, че само за последните седмици около 130 души от София, Варна, Видин и Горна Оряховица са се записали в редиците на партията.

Според Марков, бариерата от четири процента за следващите парламентарни избори е ниска за партията.
"СДС ще бъде част от бъдещото управление на страната.
Не е изключено да се водят преговори за участие в управлението с ГЕРБ", поясни той и добави, че те няма да участват като патерица, а със свои политики и предложения.

По думите му, депутатите от СДС няма да се оттеглят от Парламентарната група на Синята коалиция, това било спекулация.