Според прокуратурата преди 10 години Атанасов е сключил неизгодни сделки, с които е ощетил държавата. Става въпрос за договор с бизнесмена Георги Велчев - брат на бившия министър на финансите Милен Велчев. В обвинителния акт Атанасов сключил договор с "Краун хотел мениджмънт", с който заменил имотите частна държавна собственост - хотели "Ехо" и "Мургаш" в Златните пясъци, срещу задължение от "Краун хотел мениджмънт" на братя Велчеви да им бъде разрешено да построят сграда с разгърната площ от 1100 кв. м на парцел на Икономическия университет - Варна. От тази заменка настъпили значителни вредни имуществени последици за държавата - 454 166 лв.

Държавното обвинение поиска на Атанасов да бъде наложена присъда лишаване от свобода от шест години и половина и да бъде уважен иск на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е било ощетено.
Съдът обаче отхвърли иска на ведомството за същата сума - 454 166,00 лева, представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди като неоснователен и недоказан.

Авдокатът на ексминистъра - Васил Василев, обясни в пледоарията си, че решението за прехвърляне на собственост не е в правомощията на един министър, а става с решение на правителството. Той добави, че няма спор по делото, че се касае за предварителен договор, което обезсмисля повдигнатото обвинение.
"Обидно е да се твърди, че предварителният договор има вещно-правно действие. Това го учим във втори курс, а вие го твърдите в обвинителен акт и дори само това го прави несъстоятелен. Този обвинителен акт тотално извращава правото", обърна се адвокат Василев към прокурор Марияна Станкова, цитиран от "Правен свят".

Присъдата обаче не е окончателна и може да бъде протестирана от държавното обвинение пред Софийския апелативен съд.

Преди да се стигне до пледоариите на страните, съдът най-после успя да разпита кмета на Варна Кирил Йорданов, заради чието неявяване делото бе отлагано няколко пъти. Един път той обясни, че е със счупена ключица след падане от мотор, въпреки че на другия ден участва в публично събитие. След това той се оправда с посещение на премиера Бойко Борисов във Варна.
Днес кметът се извини за отсъствията, но добави, че "това са били важни неща". Йорданов отклони въпросите за свое участие в сделката с аргумента, че никога не е говорил по този повод с Владимир Атанасов и няма негов подпис под документите.