До сблъсъка се стигна докато двамата спореха кой е предизвикал сбиването пред столичната джамия "Баня Баши" в петък. Междувременно предаването бе спряно за няколко минути и бе пусната музика, докато водещият Величко Конакчиев и редакторът Владислав Прелезов са разтървавали политиците. И двамата журналисти уточниха, че инициатор на физическата саморазправа е бил Сидеров.

Генералният директор на БНР Валерий Тодоров заяви в декларация по повод инцидента, че е недопустимо ефирът на БНР - най-голямата обществена медия в страната - да бъде използван за разпалване на етнически, религиозни и национални вражди.

Това е гнездо на екстремисти, това не е джамия, не е храм. Седят с ножове там и полицията не прави нищо. Вие сте опасни за цяла Европа и трябва да бъдете озаптени. Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров пред БНР в спор с независимия депутат Корман Исмаилов.

От своя страна Исмилов каза, че никой не отива с нож на църква и на джамия. Не съм представител на етническа партия, категоричен бе Исмаилов, предаде БГНЕС.

Всичко беше двоен стандарт на МВР. Така Сидеров коментира сблъсъците пред джамията в София. Почти всички джамии в страната са се превърнали в центрове на ислямския екстремизъм. Той е опасност номер едно в света. Юзеиров беше в центъра на тази група, която ни нападна. Нито един мюсюлманин не е задържан, подчерта Сидеров. Депутатът от ПГ на „Атака” Деница Гаджева в момента е с обезобразено лице и носи белега на „мюсюлманската толерантност”. Защото всички се изредиха да говорят за толерантност, но те не можаха да видят тези озлобени, изкривени от злоба лица, които крещяха срещу нас - „Смърт на гяурите” - и които размахваха ножове, възмути се Сидеров, цитиран от "Фокус".

По-рано в същото предаване заместник-председателят на ДПС Лютви Местан коментира петъчните сблъсъци така: "Позволете ми да не съобразя с думите инцидент. Това е груб националистически взлом, поредно посегателство срещу основни права. Особеността на българския национализъм в лицето на "Атака" е, че това са актове срещу човешките права на един овластен национализъм, каза Местан.

Подпалени бяха молитвени килими и това е делегитимация на демократичното устройство на държавата. Това бламира властта, поставя на карта етническия мир. Това застрашава европейската визия на държавата. Държавата не може да изплаща контрибуция на "Атака", заяви Местан.

Такова нещо Софийската джамия не помни, такива шпицкоманди нямаше дори по време на черните дни на "възродителния процес", заяви председателят на Български хелзинкски комитет Красимир Кънев в "Неделя 150" на БНР. Това стана след възобновяването на предаването след скандала в студиото, иницииран от Сидеров. Лидерът на "Атака" заяви, че Български хелзинкски комитет трябва да бъде забранен.


На 20 май привърженици на Волен Сидеров влязоха в сблъсък с мюсюлмани, които бяха дошли за редовната си петъчна молитва пред джамията в столицата. Протестът ескалира в побой, седем души пострадаха, един от тях беше настанен в „Пирогов" със сътресение на мозъка. Лекарите прегледаха и депутата от „Атака" Деница Гаджева, която бе освободена за домашно лечение. Софийската районна прокуратура образува две досъдебни производства срещу неизвестни извършители и едно - срещу двама задържани при митинга. Инцидентът намери отзвук в световните медии, като в деня на нападението това бе водеща новина за турските информационни агенции.