Това заяви американският президент Доналд Тръмп в речта си за Състоянието на съюза, която произнесе пред двете камари на американския Конгрес, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той предупреди, че пред такива страни проявата на слабост е най-сигурният път към конфликта.

За да се гарантира мощта на Вашингтон, американският президент поиска от Конгреса да гласува необходимите средства за американската армия, по-специално за модернизирането и възстановяването на американския ядрен арсенал, за да стане той по-силен и по-мощен, така че да разубеждава всякаква агресия.

Тръмп предупреди да не се правят отстъпки към Северна Корея.
Той обеща да не повтаря грешките на предишните администрации, които са "ни поставили в тази много опасна ситуация".

"Опасният стремеж за сдобиване с ракети с ядрен боен заряд от страна на Северна Корея може много скоро да заплаши нашата територия. Ние водим кампания за максимален натиск, за да избегнем подобно нещо да се случи", каза Тръмп.

По отношение на Иран Тръмп каза, че Америка е на страната на иранския народ в смелата му борба за свобода.

"Когато иранският народ се вдигна срещу престъпленията на своята корумпирана диктатура, аз не запазих мълчание", припомни Тръмп и призова Конгреса да разреши фундаменталните проблеми на катастрофалното, по думите му, споразумение за иранската ядрена програма.

Говорейки за ядрените оръжия, Тръмп призна, че все още не може да се говори за едно бъдеще, което да е свободно от ядрено оръжие, но той каза, че може би някой ден ще настъпи един магически момент, в който страните по света ще се обединят, за да елиминират ядрените си оръжия, предадоха световните агенции.

"За жалост ние все още не сме достигнали този момент", допълни той.