Европейският съюз може да наложи санкции на Русия още на извънредната си среща на върха за Украйна утре, ако дотогава няма деескалация на кризата, предупреди днес френският министър на външните работи Лоран Фабиюс.

Фабиюс обясни, че под деескалация има предвид Москва да се съгласи да бъде създадена международна контактна група като средство за успокояване на кризата.
Разбра се, че такъв план за изход от кризата имат САЩ, Германия и Франция.

Евентуалните санкции може да включват забрана за пътуване, замразяване на активи и прекратяване на икономическите преговори с Русия, уточни той пред френска телевизия.

Все пак Фабиюс изрази надежда Западът и Русия да започнат диалог за намиране на изход от украинската криза.

САЩ също заплашиха, че може да въведат санкции срещу руски банки, да замразят активите на руски държавни учреждения и частни инвеститори, а също така да забранят издаването на визи за граждани на Русия.

Като отговор руският парламент работи по проектозакон, който ще позволи конфискуването на имущество и финансови активи на европейски и американски компании, в случай че Западът наложи санкции на Русия заради Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на РИА Новости.

Проектозаконът "ще даде възможности на президента и правителството за защитят руския суверенитет от заплахи", смята председателят на конституционната комисия в горната камара на руския парламент Андрей Клишас.

Според него, мерките отговарят на европейските стандарти. 

Ако САЩ наложат санкции на Русия заради Украйна, руското правителството може да бъде принудено да се откаже от долара като резервна валута, заяви вчера съветникът на Кремъл Сергей Глазев.
Москва ще препоръча на всички притежатели на американски облигации да ги продадат, допълни той.

За последствията от евентуални санкции спрямо Русия, руският президент Владимир Путин заяви вчера, че за това трябва да мислят тези, които се готвят да ги наложат.

Днес обаче Путин е заявил на заседание на правителството, че не иска политическото напрежение да намали икономическото сътрудничество с "традиционните партньори".