В реч пред Бундестага германският канцлер уточни, че на двудневната среща на върха на ЕС ще бъде даден ясен знак, че "ние сме готови във всеки момент да преминем към трета фаза на мерките, ако има влошаване на ситуацията", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Брюксел се готви да наложи нови по-строги политически и икономически санкции на Москва.

ЕС в понеделник въведе визови ограничения и замразяване на авоари на 21 украински и руски длъжностни лица.

По въпроса за санкциите Москва вече отговори, че е готова да приеме асиметрични мерки.

Меркел добави, че форматът Г-8 е на практика мъртъв, докато продължава дипломатическото противопоставяне с Москва.

Понастоящем Русия е ротационен председател на Г-8, а срещата на върха на групата е насрочена за юни т.г. в Сочи, припомня Ройтерс.

В групата влизат Великобритания, Германия (до 1991 - Западна Германия), Италия, Канада, Русия, САЩ, Франция, Япония, които заедно представляват около 65% от БВП в света.

Канцлерът отново подчерта, че референдумът в Крим "не съответства нито на конституцията на Украйна, нито на стандартите на международното право".

По думите й в случая е налице "едностранно променяне на граници", извършено от Русия, която е изпаднала в изолация във всички международни организации.

Руският президент Владимир Путин ядоса Германия, като преди няколко дни направи паралел между присъединяването от Москва на Крим и подкрепеното от Съветския съюз повторно обединение на Германия през 1990 г.

Говорителят на канцлера Ангела Меркел - Щефен Зайберт, определи сравнението на Путин като шокиращо.

По думите на Зайберт "обединението на Германия е събрало отново двете отделни държави на един и същ народ, докато интервенцията на Русия води до разделение на Украйна".

Германия прекрати договор, подписан от 2011 г. между германския отбранителен концерн "Райнметал" (Rheinmetall AG) и руското правителство, за построяването на боеви симулационен център на територията на полигона "Мулино" в Нижегородска област.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За паралела на Путин между обединението на Германия и анексирането на Крим от Русия