Това гласи проектоспоразумение между 28-те държави, с чийто текст се запозна Франс прес, предаде агенцията, цитирана от БТА.

Лидерите на ЕС заседават днес и утре в Брюксел, като една от темите е по-специално да очертаят ролята на Русия в сирийския конфликт. Ще бъдат обсъждани и отношенията на Общността с Русия.

Предходен документ по същия въпрос, приет в понеделник от външните министри на държавите в общността, предвиждаше евентуални санкции срещу "сирийци, подкрепящи режима" на Асад.

Това уточнение вече не фигурира в проектоспоразумението от европейската среща на върха, което фактически означава, че може да бъдат санкционирани граждани на Русия, пояснява АФП.

Европейският съюз не трябва да изключва нито една възможност за въздействие спрямо Руската федерация, включително санкции, смята председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

ЕС трябва да остави всички възможности отворени, включително санкции, ако престъпленията продължат“, заяви Туск.

„Много е трудно, ако не и невъзможно, да не го обвържем (обсъждането на Русия – б.пр.) с нападенията срещу цивилни граждани и болници“, добави председателят, цитиран от Франс прес и "Фокус".

Британският премиер Тереза Мей заяви при пристигането си в Брюксел, че лидерите от съюза трябва да демонстрират категорична и единна позиция "пред лицето на руската агресия", цитират я Ройтерс и БТА.

Тя добави, че Великобритания е поставила в дневния ред на срещата на върха в Брюксел дискусия за руските действия в Сирия.

"Трябва да продължим да работим заедно, това е изключително важно, за да поставим под натиск Русия да прекрати ужасяващите зверства, отвратителните си зверства в Сирия", каза тя.

Снощи канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд притиснаха в Берлин руския президент Владимир Путин да продължи паузата във въздушните удари над сирийския град Алепо, която започна днес сутринта.

"Ние говорим тук за криминални действия, за престъпления срещу цивилни", каза Меркел, макар и да не използва термина "военни престъпления". Но изрази мнение, че Русия носи "сериозна част от отговорността" за ставащото в Сирия.

Русия заяви пред ООН, че смятано от днес, четвъртък, въвежда в Алепо 11-часова пауза на ден за три дни, посочи говорителят на организацията Йенс Лерке.