Това заяви в интервю за БТА арх. Влади Калинов, директор на дирекция "Общински строителен контрол" към Столичната община във връзка с прилагането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните сгради.

Хората трябва да разберат, че енергийното обновяване е напълно безплатно във всичките му етапи, посочи Калинов.

"Държавата не иска нищо да вземе на хората, а иска само да им даде", заяви архитектът.
По думите му макар програмата да започна преди няколко дни интересът е огромен и вече има много подадени документи за участие предимно от кварталите "Дружба", "Люлин", "Младост", "Красно село", "Красна поляна".

На събранията, които се правят по районите присъстват по 500-600 души, което е доста сериозен интерес, коментира архитектът.

Калинов посочи, че по програмата могат да кандидатстват всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ - едропанелно жилищно строителство; пакетноповдигани плочи; едроплощен кофраж; пълзящ кофраж и разновидностите им, с минимум 36 самостоятелни апартамента.

Панелните сгради са здрави, но изключително енергонеефективни 

Бюджетът по програмата за цялата страна е 1 млрд. лева, 200 млн. лв. вече са отпуснати, като за София няма точно фиксирана сума. Идеята е да бъдат обхванати максимален брой сгради, които са в лошо състояние, обясни арх. Калинов.

По думите му панелните сгради са относително здрав тип строителство, проблемът обаче е, че те са изключително енергонеефективни с много слабо поддържани инсталации и съоръжения.
 
Програмата ще продължи около две години, като след това проектът продължава още две-три години до изтичане на гаранционните срокове, в които фирмите ще бъдат задължени да възстановят дефектите, обясни Калинов. Той допълни, че по програмата ще бъдат изготвени паспорти на сградите, в които ще бъде посочено тяхното техническо състояние.

Експертът добави, че за да могат хората да участват е необходимо да се направи сдружение на собствениците, което да се регистрира по Закона за етажната собственост. Регистрацията става в общинската администрация, за София във всяка една районна администрация. Условие за регистрацията е 67% съгласие за участие на собствениците и декларация за 100% съгласие на собствениците да дадат достъп до апартаментите си.

Регистрацията на сдружението е напълно безплатна, става за 1-2 дни, каза архитектът. Калинов посочи, че след като сградата бъде одобрена и отговаря на критериите за допустимост за финансиране започва обследване. Собствениците на етажната собственост сключват договор с общинската администрация, затова че тя ще ги представлява в целия процес на проучване, проектиране и строителство.

Главният архитект на София ще одобрява проектите. Столичната община разполага с типови проекти за саниране на панелните жилища, които сега ще бъдат адаптирани за програмата, посочи Калинов. По неговите думи чрез тях разходите по проектиране ще паднат значително.
Има обаче типове сгради, за които не сме правили такива проекти като например за сградите едроплощен кофраж, отбеляза архитектът. За тях ще се възложи цялостно проектиране и обследване.

Средствата, които държавата ще отпусне по програмата ще минават през общината. Кметът на общината ще сключва договор със сдружението на собствениците, с областния управител и най-накрая с Банката за развитие. След като проектът е готов, се прави обществена поръчка за избор на изпълнител, както и една голяма отворена обществена поръчка за избор на проектанти. По думите на Калинов в нея ще влязат максимален брой фирми, които трябва да предложат единични цени, а след това за всяка една от сградите да дадат конкретни оферти.

Ще бъде избрана най-ниската оферта, каза Калинов. За да може обаче да гарантираме качество сме предвидили процедура за оценка на подадените заявления и процедура за минимално съдържание и обем на проектните работи.

Районните кметове ще правят обществените поръчки за сградите поотделно, посочи Калинов. Когато сградата е напълно готова се прави поръчка, избира се изпълнител и той започва работа.
 
Програмата позволява смяна на вертикалните тръби за парно

Подмяна на топлоизолация и дограма е минималното, което ще бъде направено, ако всичко останало е в добро състояние, обясни архитектът. Новата дограма и топлоизолацията ще позволят значително намаляване на разхода за отопление. Сега сметките ни се оскъпяват и заради лошата дограма по общите части, каза Калинов.
Той информира, че ако живущите желаят, програмата позволява смяна на вертикалните тръби за парно отопление и направата на хоризонтални. Това ще позволи всички кражби на топлоенергия да бъдат спрени, посочи Калинов. Сега на всеки радиатор има вертикален щранг, който минава през всички апартаменти и измерването за всеки апартамент не е възможно, а се извършва общо. Това позволява извършването на злоупотреби като поставянето на подово отопление в жилища, в които е декларирано, че няма радиатори.

Поставянето на вертикални щрангове до входовете на апартаментите ще позволи намаляване на загубите и разходите на "Топлофикация София". По програмата безплатно могат да бъдат остъклявани и балкони, ако хората го заявят. Ще бъдат подредени климатиците по фасадите и така градът ни ще придобие европейски вид, каза Калинов.

Той обърна внимание, че най-важното и основното, е хората да заявяват какво точно искат да бъде направено. Задължително трябва да бъде излъчен представител от блока, който да следи целия процес. Той ще бъде запознат с всичко, което се случва, с резултатите от обследването, с проекта, с изискванията и ще следи изпълнението на строителството.

На интернет-страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството подробно са описани всички условия по програмата. През 2016 година се предвижда програма за саниране на малки жилищни кооперации под 36 апартамента в цялата страна.

Пилотният блок 202 в кв. "Дружба"

Станахме първите в София и в страната вносители на искане за саниране и ни определиха като пилотен блок, като ще бъдем образец на изпълнението на проекта за енергийна ефективност чрез саниране, каза за БТА председателят на сдружението на собствениците на апартаменти в блок 202 в столичния квартал "Дружба" Георги Пешев.

Очакваме предстоящото саниране да свие разходите ни за електроенергия с около 40 на сто, допълни Пешев. Той уточни, че в блока живеят 71 собственици на апартаменти, като всички почти веднага са се съгласили да участват в Националната програма за енергийна ефективност чрез саниране.

Блокът е без парно и се отоплява изцяло на ток, уточни Пешев. Според него необходимата инвестиция за саниране на блока по предварителни проучвания на собствениците ще е за около 400 хиляди лева, тъй като общата разгърната площ е над 10 хиляди кв. метра.

Към момента около една четвърт от апартаментите в бл. 202 са санирани, допълни председателят на сдружението.

Пешев допълни, че Програмата за енергийна ефективност в значителна степен вече отдавна е реализирана в страни като Германия, Дания, Полша, Чехия Унгария, като е приключила дори в Румъния.