Според закона дейността на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве към Министерство на здравеопазването, свързана с контрола върху храните, с изключение на бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води, преминава към БАБХ, предаде "Фокус".

Агенцията ще се състои от 28 областни дирекции по безопасност на храните. Тя ще се ръководи от изпълнителен директор, който се назначава от министър-председателя по предложение на министъра на земеделието и храните.

В правомощията на БАБХ ще е да оценява доколко качествените характеристики на храните съответстват на националните стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентните органи, съобщи БТА. Предвижда се министърът да определя национални референтни лаборатории за изпитване на храните. Агенцията ще поддържа национален регистър на одобрените обекти, който ще бъде публикуван на интернет страницата й.

Депутатите решиха в едномесечен срок от влизане на закона в сила промяната на статута на акредитираните агенции да се извърши по служебен ред. За различните дейности, които ще изпълнява БАБХ, ще се събират различни такси. 

Междувременно днес министър Мирослав Найденов заяви в интервю за в. "Труд", че ядем хляб от жито за крави.
"Мелничарите правят хляб от фуражна, не от хлебна пшеница. И на тях да им е ясно, че досега както и да са минавали по тъчлинията, със създаването на агенцията нещата вече няма да са такива. Знаят, че с нейното стартиране ние ще започнем да проверяваме качеството на хляба и тогава някой ще излезе и ще каже: "Това е хляб от фуражно жито, дето трябва да го ядат кравите!" На някои от тях ще им се наложи да внесат пшеница, за да подобрят качеството на хляба, иначе в България има достатъчно зърно в момента", заяви той.

Последният голям скандал около качеството на храни избухна през есента на миналата година, когато ветеринари откриха съдържание на соя в месни продукти "Стара планина". След изследване в германска лаборатория обаче се оказа, че в продукти на три от четирите проверени фирми има под 0,7% соя, което изключва възможността да е влагана умишлено. Фирмите, които бяха заплашени от отнемане на лицеза, не бяха санкционирани.