Жалбата срещу избора за кмет в село Априлци за беше подадена от Марин Маринов, кандидат от "Граждански избор - модерна политика", който загуби само с 3 гласа от Атанас Маратилов от ГЕРБ.
Магистратите установиха, че при броенето на бюлетините са допуснати сериозни нарушения, предаде БНР. В протокола на СИК са правени поправки, като в графата: "недействителни бюлетини" числото 16 е поправено на 22.

Разпитаните свидетели разказаха, че Маратилов и наблюдатели на ГЕРБ пряко са се намесвали в броенето на бюлетините и са определяли коя от тях е действителна. Поправен е и протокол, относно спор за 7 бюлетини, които Секционната комисия е определила като невалидни. След огледа им съдът прецени, че определението е неоснователно.
Тези заключения променят крайния резултат и Манолов повежда опонента си с 4 гласа.

Казусът в село Кръстева
Делото за избора на кмет на велинградското село Кръстева бе образувано по жалба на кандидат-кмета Мустафа Узунов, издигнат от ДПС. Той е получил на първия тур 416 гласа срещу 423 гласа за спечелилия изборите на първия тур Мустафа Еюпов.
В жалбата се твърди, че съгласно протокола на СИК са гласували по-малко хора от намерените в урната бюлетини, предаде "Фокус".

При 862-ма записани са преброени 875 бюлетини. При направените справки в протоколите на СИК и бюлетините, Административният съд в Пазарджик е установил, че за трима от избирателите няма положен подпис, а също липсват личните им данни в списъците.
При така установеното от съда разликата между гласувалите по списък и намерените в урните бюлетини е 15. Съдът отчита и факта, че разликата в гласовете между двамата кандидати е 7, а бюлетините в повече в урната са 15.

Според решението на Административния съд в Пазарджик допуснатото нарушение е съществено и може да промени изборния резултат. С оглед на това съдът обявява избора на кмет на велинградското село Кръстава за недействителен.

На много места в страната опонентите на ГЕРБ поискаха касиране на изборите с обвинения за фалшификации. Миналата седмица БСП и ДПС дори обявиха, че ще оспорват законността на избора за президент и вицепрезидент пред Конституционния съд. Днес стана ясно, че те вече са събрали нужните подписи за това.