Това става след препоръката на Европейския съд за правата на човека да бъде преустановено събарянето на незаконните къщи в ромското гето край Гърмен, което отложи процедурата. 

В изявление на председателя на комисията за демокрацията, човешките права и хуманитарните въпроси в Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Изабел Сантуш се казва.

Набелязването на ромските общности с надеждата за политически дивиденти е ехо от наистина тъмен период от историята на Европа. Във време, в което европейските политици би трябвало да насърчат разноликостта, която подмладява континента ни, някои политици неуместно решиха да използват разделенията“.

В прессъобщението от пресцентъра на ОССЕ се посочва насилственото изселване на ромски семейства от домовете им в Гърмен на 29 юни. Текстът отбелязва, че евакуирането е извършено в контекста на поредица антиромски протести в Гърмен и на други места в България, както и в атмосферата на силна антиромска реторика от страна на някои политически партии, предаде "Фокус".

Призовавам за незабавно спиране на изселването на ромската общност. Политическите лидери трябва да работят в името на всички граждани“, подчерта Сантуш.  

По-рано днес обаче кметицата на Гърмен Минка Капитанова коментира, че смята писмото на Европейския съд за препоръчително и че не е задължително да се спре събарянето. Тя твърди, че преди да започне то, са предприети мерки от Агенция „Закрила на детето“ и „Социални грижи“,  предложено е на ромите да бъдат преместени, но те отказали да бъдат настанени на друго място.

В 10 часа днес в Гърмен трябваше да има среща на всички институции, които имат отношение към събарянето, но тя се провали. Капитанова заяви, че инициатори на срещата били от ДНСК, но областният директор не отговарял дори по телефона, оплака се кметицата.

По този повод от Министерството на регионалното развитие и благоустройството заявиха, че началникът на Регионален отдел Национален строителен контрол – Благоевград не е организирал срещата.

"Призоваваме към зачитане и въздържане от злоупотреба с доброто име на двете институции – МРРБ и ДНСК", се казва в съобщението. 

Ромите в квартал "Кремиковци" в Гърмен обаче не пропуснаха да отбележат подобаващо липсата на багери днес, предаде БТА. Някои от тарторите в гетото извадиха мощни тонколони и огласиха с музика целия район.

"Хората се успокоиха и вече не се притесняват, че ще останат без покрив над главите си. Очакваме да бъдат отменени заповедите за събаряне на всички незаконни постройки в квартала", каза местният лидер Юлиян Герасимов.

В същото време недоволните жители на община Гърмен решиха да не протестират пред парламента в София в Деня на Левски - 18 юли, срещу отлагането на премахването на незаконните постройки. На същата дата обаче те ще внесат протестна петиция в Министерски съвет и президенството.

Междувременно журналистът Огнян Исаев коментира пред БНР, че ако властите у нас не зачетат мнението на Европейския съд, "може да сътворим един международен гаф".

"Хора на международно ниво ни предупреждават, че България е на път да сътвори такъв гаф и ще се налага да се обясняваме не пред коалиционните си партньори в управлението, а пред международните си партньори", добави той.