Това предаде АФП, позовавайки се на съобщение на американската прокуратура. Признанието е описано в писмо, изпратено до съдия Роналд Елис, за да го убеди да откаже пускането под гаранция на заподозрения, който се представя с името Хуан Ласаро. Задържаният е посочил, че всъщност не е роден в Уругвай и истинското му име не е Хуан Ласаро. Той обаче е отказал да разкрие името си.

Ласаро признал, че използвал друг заподозрян - перуанската журналистка Вики Пелаес, която представял за своя съпруга, за изпращане на негови информации до руското разузнаване. Къщата, в която двамата живеели в нюйорското предградие Йонкърс, била платена от руските им началници, посочил още Ласаро.

Федерален съд в Ню Йорк прие по-късно доводите на защитата и реши да освободи под парична гаранция Вики Пелаес. Съдът определи паричната гаранция на 250 000 долара, от които 10 000 платени в брой. Пелаес ще е под домашен арест, с електронна гривна на глезена. "Тя не прави впечатлението на професионален агент", заяви съдията Роналд Елис, аргументирайки решението си. "Има истинска самоличност и смята да остане в страната", добави той.

Съдът реши да не освобождава под гаранция съпрузите Ричард и Синтия Мърфи, съдени по същото дело за шпионаж, защото смята, че съществува риск те да се укрият от правосъдието. Двамата са част от 11 заподозрени руски шпиони, за които властите в САЩ твърдят, че "живели под дълбоко прикритие" в американски градове, а през това време вербували политически източници и  събирали информация за руското разузнаване.

По-рано съдия от Бостън отложи за 16 юли решението по искането за освобождаване под гаранция на съпрузите Доналд Хауард Хийтфийлд и Трейси Ли-Ан Фоли, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Хийтфийлд и Фоли бяха задържани миналата неделя от агенти на ФБР в дома им в Бостън и обвинени в заговор с цел извършване на дейност като агенти на чуждестранно правителство. Това обвинение предполага максимално наказание от 5 години затвор. Срещу тях е предявено и обвинение в престъпен заговор с цел пране на пари, по което са заплашени от 20 години затвор.

Единайсетият обвиняем по делото за шпионаж, Робърт Кристофър Мецос, арестуван в Кипър и пуснат под гаранция, изчезна. Властите в Кипър съобщиха, че 54-годишният Мецос не се явил в определения срок за регистрация. Държавният департамент на САЩ изрази разочарование от решението на Кипър да освободи заподозрения руски шпионин под гаранция, съобщи АП.

"Както се опасявахме, той е получил ненужен шанс да избяга и се е възползвал", заяви говорителят на отдела за сигурност на Държавния департамент Дийн Бойд. САЩ обвиняват Мецос, че е ръководел шпионската мрежа на десетимата руски шпиони под дълбоко прикритие, арестувани в неделя в Ню Йорк, Бостън и Вашингтон. Предполага се, че е избягал в севернотурската кипърска република, призната само от Турция. Той беше задържан във вторник в Кипър по заповед от Интерпол, докато чакал да се качи на самолет за Будапеща. Кипърски съдия го пусна под гаранция от 33 000 долара.

Текстът е актуализиран