Осем стъклени пана от подарената от Франция кула, която се намира на площад "Сенная", са се напукали в резултат на жегата, която измъчва северната столица на Русия от две седмици. 
В града бяха измерени температури от над 30 градуса по Целзий.

Предвидено е повредените пана да бъдат демонтирани през идните дни.
Местните власти препоръчаха на шофьорите да бъдат внимателни и да заобикалят Кулата на мира.

Проектирана от френската художничка Клара Алтер и нейния сънародник архитект Жан-Мишел Вилмот, кулата се състои от две изпъкнали стъклени стени, осветени от вътрешните им страни, на които думата "мир" е гравирана на 50 езика. Тя е висока 18 метра.

Кулата бе подарена на Санкт Петербург през 2003 г. по случай навършването на 300 години от основаването на града. Поставянето на тази свръхмодерна конструкция на исторически площад в някогашната столица на имперска Русия обаче си навлече навремето критики от страна на местни експерти.

Петима души починаха от топлинен удар в Япония, където се е установило типичното за това време на годината горещо и влажно време. Всички те са били възрастни хора, жители на селски райони, които починали, докато работели на полето, предаде ИТАР-ТАСС, на която се позова БТА.
Близо 180 души бяха докарани в болница в Токио с топлинен удар във вторник. Десетина от тях са в тежко състояние.

Над голяма част от територията на Япония тази седмица времето е горещо и няма изгледи за валежи. На места в централната част на страната, включително в някои райони в столицата Токио, бяха измерени температури от почти 40 градуса по Целзий.