В края на март обаче те са по-малко, отколкото в началото на месеца, когато 79% от руснаците се обявиха за присъединяване на още украински области, показва изследването, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

В неделя руският външен министър Сергей Лавров поиска федерална структура, която "да защитава правата на живеещите в Украйна хора и главно на руското население" в рускоговорящите области на изток.

Неговият украински колега Андрей Дещица отговори, като обвини Москва, че иска да раздели още повече страната, която вече фактически загуби Крим.

Присъединяването на Крим към Русия се одобрява от 88% от руснаците, сочи още изследването на Левада.

58% от анкетираните казват, че "Русия има правото, за да защити своите граждани", да присъединява руски територии в страните от бившия СССР.

Според 79% от руснаците, страната им си е върнала статута на "велика сила" с присъединяването на полуострова, отстъпен през 1954 г. на Украйна.

31% от участниците в изследването смятат, че една несправедливост най-сетне е била поправена, а 34% са на мнение, че това е повод да се гордеят с Русия.

Изследването е осъществено сред 1603 души между 21 и 24 март.

Янукович потвърди, че е молил Путин да използва руските войски в Украйна

Бившият украински президент Виктор Янукович потвърди на пресконференция в Ростов на Дон, че е молил руския президент Владимир Путин да използва руските войски за разрешаване на ситуацията в Украйна, съобщи УНИАН, цитирана от Фокус.

Той обясни, че е направил това с цел защита на украинските граждани.

Янукович подчерта, че не е давал разпореждане да се използва оръжие срещу протестиращите на Майдана.

Бившият украински президент за пореден път изказа мнение, че насрочените за 25 май избори в Украйна няма да бъдат съвсем легитимни, защото властта в Киев се е сменила по неконституционен начин.