Във фокуса на срещата ще бъдат кризата в Украйна, намаляването на военните рискове и ситуацията в Афганистан, предаде БТА.

"Това не е завръщане към нормалните отношения, но имаме нужда от диалог", заяви говорителка на НАТО.

По-рано от НАТО бяха категорични, че подобна среща няма да бъде свиквана заради подкрепата, която Москва оказва на сепаратистите в Източна Украйна.

„След консултации с Русия се съгласихме да проведем среща на Съвета НАТО-Русия на ниво посланици“, се казва в наскоро направено изявление на Генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Съветът НАТО-Русия, на който Русия се среща с организацията, която беше неин противник по време на Студената война, официално не е спирал работа, но последното му заседание се състоя през юни 2014 г., след като анексирането на Кримския полуостров от Русия доведе до обтягане на отношенията.

И двете страни са приели в Брюксел да се състои заседание на Съвета НАТО-Русия на равнище посланици.

Русия и западните страни все още имат противоречия относно Украйна, но срещата показва готовност за подобряване на дипломатическите отношения, които могат да помогнат за избягването на случайни сблъсъци в региона.

НАТО струпва с ускорени темпове свои сили в Източна Европа, в мащаби, невиждани от времето на Студената война. В същото време Алиансът иска да разговаря с Русия, за да избегне недоразумения. През април 2014 г. НАТО прекрати всякакво практическо сътрудничество с Русия в знак на протест срещу анексирането на Крим от Москва.

Алиансът уточни, че политическите контакти на високо равнище с Русия ще продължат, но представители на НАТО и Русия са се срещали само два пъти от избухването на кризата около Крим, през март и в началото на юни 2014 година. Постоянният представител на Русия в НАТО Александър Грушко заяви, че руската страна никога не е отказвала да участва в заседания на Съвета Русия-НАТО.

Той добави, че в дневния ред е включено и обсъждане на военната активност и дейността на НАТО.

"Безпокои ни военното планиране на Алианса, построено на постулата за необходимостта от сдържане на Русия, което съществено влошава ситуацията в областта на сигурността и противоречи на задълженията за военна сдържаност, включени в Основополагащия акт между НАТО и Русия", подчерта той.