Рогозин е пътувал за Кишинев, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение в Туитър, разпространено от самия Рогозин.

"Оказва се, ще трябва да летим до Кишинев 4,5 часа. През България и Румъния. Украйна не ни пуска през своето пространство",
е написал вицепремиерът. "Добре, че Украйна не е Русия, щеше да се наложи да летим, заобикаляйки, около 20 часа", е добавил той, писа БТА.

По-късно Министерството на външните работи на Украйна опроверга информацията, че самолетът на руския вицепремиер Димитрий Рогозин не е бил пропуснат през въздушно пространство на страната, предаде Корреспондент, цитиран от Фокус.

„Информацията не отговаря на истината”, съобщи заместник-директорът на департамента за информационна политика на Министерството на външните работи на Украйна Василий Зварич.

Рогозин, който отговаря за военнопромишления комплекс и авио-космическата индустрия и е сред санкционираните от САЩ и ЕС, е известен с националистическите си възгледи, нарича властите в Киев "хунта", а поддръжниците му "престъпници" и пише, че е "настъпило време за борба и национална мобилизация", съобщи "Дневник".

Неотдавна Рогозин написа в "Туитър" по адрес на сепаратистите в Източна Украйна: "Ех, момчета. Бих заменил сега, без да се замислям и за миг, всички свои длъжности за щастието да бъда с вас в един окоп със защитниците на Славянск!"

В края на април Рогозин, който е и специален президентски пратеник за Приднестровието, съобщи, че тази година ще посрещне Деня на победата в Тираспол, главният град на отцепилата се от Молдова проруска територия.

Преди няколко дни външното министерство на Молдова извика руския посланик Фарит Мухаметшин за обяснения каква е причината за посещението на Рогозин в Приднестровието. След това посланикът каза, че вицепремиерът отива там като представител на президента Владимир Путин.

В Молдова 9 май е официален празник - Денят на Победата и паметта на падналите в борбата за независимостта на родината". Но също така желаещата да се интегрира с ЕС бивша съветска република отбелязва на тази дата и Деня на Европа.