"Не казвам, че преговорите са се провалили, казвам, че се замразяват", заяви Сефа Садък Айтекин, помощник-съветник в турското министерство на енергетиката и природните ресурси, цитиран от електронното издание на в. "Хюриет".

Той обясни патовата ситуация с "липсата на взаимно доверие" и настоя за "по-голяма гъвкавост" между страните.

Миналия месец бившият министър на енергетиката Танер Йълдъз опроверга слуховете за проблеми между Анкара и Москва около проекта. Той увери, че са в ход преговори за окончателно одобрение на този проект, с който се предвиждат доставки на руски газ за Турция и чието строителство трябваше да започне през юни, припомня АФП.

Една от причините за забуксуването на преговорите е липсата на съгласие за намаляване на цените на руския газ. Страните подготвяха споразумение за намаляване на цената за закупуване на газ от 1 януари 2016 г. с 10,25 на сто, но то не бе подписано.

Има и редица други въпроси, по които Турция и Русия не са съгласни. Руски експерти смятат, че докато не завърши процесът на формиране на редовно правителство в Турция едва си струва да се очаква да бъдат подписани каквито и да било документи.

В средата на август Турция изпрати проект за споразумение за “Турски поток“ на Русия. От "Газпром" обаче отрекоха да са получавали такъв.

”Газпром” планираше строителството на четири отсечки от ”Турски поток” с годишен капацитет 63 милиарда куб. м, първата щеше да доставя ”синьо гориво” на Турция, а останалите – в Европа. ”Газпром” се надяваше, че ”Турски поток” ще му позволи да се откаже от транзита на газ през Украйна след като изтече сега действащия договор през 2019 г.

ЕК разглежда днес проекта за строеж на "Северен поток".

АНКЕТА: Ще се реализира ли проектът ''Турски поток''?