"Изпратихме до Русия проект на междуправителствено споразумение за "Турски поток". Сега чакаме отговор. Ние няма да сме тези, които спират изпълнението на проекта", заяви турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, цитиран от в. "Хюриет" и БТА.

Източник, който е близък до процеса на преговорите обаче заяви пред ТАСС, че Русия засега не е получила от Турция проект на споразумение за "Турски поток".

Преди това Руската федерация изпрати на Турция две предложения за междуправителствени споразумения за "Турски поток" - за една линия и за четири линии. Предложенията се разглеждат от турската страна.

В края на юли министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак заяви, че Руската федерация е готова да подпише междуправителствено споразумение за една линия на "Турски поток" в рамките на една - две седмици. Тогава бе съобщено, че междуправителственото споразумение за останалите линии на "Турски поток", които, както се очаква, ще доставят газ за страните от Европейския съюз, ще бъде отделено в друг документ.

Преди дни Гърция и Русия потвърдиха целесъобразността от изграждането на газопровод на гръцка територия за пренос на руски газ до европейските потребители.

"Газпром" и турската компания "Боташ" подписаха меморандум за взаимно разбирателство за строителството на морски газопровод от Русия в Турция през Черно море през декември миналата година. Със строителството на газопровода ще се занимава компанията "Газпром Руская".

Решението за реализация на проекта "Турски поток" бе обявено по време на визитата на президента на Русия Владимир Путин в Анкара на 1 декември 2014 г.