Разполагането на самолетоносача, както и на крайцера "Петър Велики", ескадрения миноносец "Адмирал Кулаков" и на кораби за борба с подводници ще позволи да се "отговори на всяка нова форма на заплаха, като пиратството или международния тероризъм", заяви руският флот, цитиран от агенция "Интерфакс" и БТА.

"Адмирал Кузнецов" обикновено е базиран в Североморск, в Баренцово море. Корабът ще бъде разположен в Тартус, където Русия се готви да създаде постоянна военноморска база. На борда му ще има няколко бойни самолети и хеликоптери, включително изтребители Су-33, МиГ-29 КР и МиГ-29 КУБР, както и хеликоптер Ка-52К. Те ще подсилят вече разположените в Сирия руски военновъздушни сили.

Около 4300 руски военни са разположени в Сирия, повече от година след началото на военната интервенция на 30 септември 2015 г. и Русия продължава да засилва военното си присъствие, въпреки че през март президентът Владимир Путин обяви, че изтегля част от контингента.

Вчера руският президент подписа закона за ратификация на споразумението със Сирия за трайно присъствие там на група от руските ВВС.

Авиогрупата се разполага в базата Хмеймим по молба на сирийския президент Асад.

По този начин Русия вече разполага с две бази в Сирия: военно-въздушната Хмеймим в северозападната част на близкоизточната държава и Тартус, където е военноморската й база.

В Египет започват съвместни руско-египетски военни учения

Съвместни антитерористични учения на въздушно-десантните войски на Русия и Египет започват на средиземноморското крайбрежие, съобщи ТАСС.

Ученията ще се провеждат в района Ел Хамам, западно от град Александрия, до 25 октомври включително.

В момента тече подготвителната фаза, а основните маневри ще се проведат на 24 октомври, посочили руски военни източници.

Египетското министерство на отбраната съобщи, че в хода на ученията, кръстени "Защитници на дружбата - 2016" пред десантчиците на двете страни ще бъде поставена задачата да ликвидират условни незаконни въоръжени групи в пустинята.

Целта е "изработването на съвместна стратегия по откриване и унищожаване на терористични елементи в пустинята", уточни пресслужбата на министерството.

За участие в ученията са пристигнали над 200 руски военнослужещи, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната.

За първи път, във връзка с тези маневри, на Африканския континент е доставена военна техника на Въздушно-десантните войски на Русия, се отбелязва в съобщението.