Според експерти на вестника това може да влоши отношенията между Москва и Берлин, а темата за проверките със сигурност ще бъде повдигната на 7 април, когато руският президент Владимир Путин ще разговаря в Германия с канцлерката Ангела Меркел.

Руски прокурори провериха московския офис на фондация "Фридрих Еберт", подкрепяна от Германската социалдемократическа партия, а в Санкт Петербург - местния филиал на фондация "Конрад Аденауер", подкрепяна от Християндемократическия съюз. Ревизорите прегледаха уставните документи и отчетите на двете организации, конфискуваха и компютри на фондация "Аденауер", уточнява изданието.

"Дейността на нашия офис фактически е парализирана. Не очаквахме нищо подобно. Крайно тревожен сигнал е това поведение спрямо организации, заети с подобряване на двустранните връзки", коментира Ларс-Петер Шмид, шеф на филиала на "Конрад Аденауер".
"Историята с проверките вече се отрази негативно на двустранните връзки", уверява Рудолф Трауб-Мерц, оглавяващ руския клон на "Фридрих Еберт".
 
Проверките се правят по силата на руски закон от миналата година за строг контрол върху НСО, финансирани от чужбина, които се занимават с политическа дейност. Те са задължени да се регистрират като "чуждестранни агенти" под страх от затвор за лидерите им. До момента се знае за 90 действащи в Русия НСО, проверени от руската Генерална прокуратура.
Според Павел Чиков, чието сдружение "Агора" регистрира проверките, всъщност става дума поне за 2000 НСО.

Външната министърка на ЕС Катрин Аштън заяви, че "проверките и обиските в редица НСО в Русия будят опасения"; руският посланик в Берлин Олег Криницки бе извикан на разговор в германското външно министерство, посочва всекидневникът.
Руското Външно не коментира вчера действията на прокуратурата, добавя той. При все това цитира министерския пълномощник по човешките права Константин Долгов, заявил пред "Комерсант", че Москва не приема "голословна критика" и "неоснователни обвинения", но "винаги сме готови за конкретен, професионален диалог въз основа на взаимно уважение".

Според политолога Александър Кинев проверките ще влошат имиджа на Русия и ще имат "дългосрочни последици в отношенията с европейските й партньори".

"Не разбирам защо да нахлуваме в международни организации със световен авторитет, които не пораждат въпроси у никого, дори в държави от третия свят", казва той пред "Комерсант".
 
"Независимая газета" изтъква, че петербургският офис на фондация "Аденауер" е "близък до партията на Ангела Меркел". Канцлерката е поканила Владимир Путин да посети през април промишления панаир в Хановер и "двамата лидери ще имат възможност да дадат нов тласък на партньорските връзки", тъй че "едва ли се стремят към усложнения". В Берлин обаче се вдигна голям шум по повод масовите ревизии - по-специално заради проверките в германски фондации, констатира вестникът, цитиран от Би Би Си.

"При това невинаги е ясно как съответните руски структури определят момента и обектите на своите акции, дори законът да ги изисква. Затова пък лесно би било да се предусети германската реакция с оглед на явните елементи от антируско напрежение, критика и недоверие сред част от берлинския политически истаблишмънт", подчертава "Независимая газета".

Властта трябва да сътрудничи с гражданското общество, а не да притеснява НСО. Обаче "няма съмнения, че е взето решение НСО да бъдат изтласкани от Русия. А който не се изтласка сам, ще се разхожда публично с табелка "враг на народа", обобщава "Московский комсомолец".

Преди дни бяха проверени офисите и на "Амнести интернешънъл".

В същото време председателят на руския президентски съвет по човешките
права Михаил Федотов изрази изненадата си от масовите проверки в нестопански организации в Русия (НСО) и се надява да получи разяснения от Генералната прокуратура, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Получихме от прокуратурите в редица региони документи, според които се проверява как НСО изпълняват закона за противодействие срещу екстремистката дейност", каза Федотов на пресконференция.
 
Какво общо имат обаче данъчната инспекция, пожарната и санитарната служба Роспотребнадзор? - запита той.
Общественикът напомни послание на президента Владимир Путин към парламента, според което трябва "да се спрат проверките заради самите проверки" и контролните органи да се отчитат публично за резултатите и похарчените средства - "веднага ще се разбере коя проверка колко струва и дали е била потребна".