"Успяхме да предотвратим голям терористичен атентат. Задържахме престъпна група от четирима мъже от Северен Кавказ, които са подготвяли терористичен акт срещу обекти, където масово се събират хора и обекти от транспортната инфраструктура", заявил Бортников на срещата си с руския държавен глава.

От задържаните е иззето взривно устройство с мощност 10 кг тротилов еквивалент, оръжие и схема за бъдещите престъпления. По думите на Бортников арестуваните са направили самопризнания.

Дмитрий Медведев е разпоредил на директора на ФСБ (Федеральная служба безопасности) разследването да бъде продължено до пълното установяване на фактите.

За сравнение бомбата, която атентатор-камикадзе взриви в края на януари на най-голямото московско летище Домодедово и уби 35 души, бе с до 5 кг тротилов еквивалент. Дни след атентата стана ясно, че самоубиецът, взривил се на летището, е 20-годишният севернокавказец Магомед Евлоев. Като негови съучастници бяха арестувани и откарани в Москва за разпити 16-годишният му брат и 22-годишната му сестра.