Това стана ясно, след като президентът Росен Плевнелиев и транспортният министър Кристиан Кръстев дойдоха в Русе. Двамата се запознаха и с мерките за ограничаване на риска от наводнение след повишаването на нивото на реката в участъка при дунавския град, предаде БТА.

Директорът на Областното пътно управление Минчо Минчев обясни, че има план на специалистите в едномесечен срок да бъде решен проблемът с образувалия се отвор на пътното платно. Мостът няма да се затваря, но ще бъде  въведена временна организация на движението с пропускане в едното платно.

До този момент на 60-годишното съоръжение не е правен основен ремонт.

Снощи движението на товарни автомобили с обща маса над 10 тона по Дунав мост бе възстановено. То бе спряно в неделя заради отворилата се голяма дупка на пътнато платно, засегнала и стоманобетонната плоча на моста.

Президентът заяви, че с пускането на Дунав мост 2 ще "сме в нова ситуация":

"Ще се водят финални преговори по структурирането на "Дунав мост 2", общото дружество между България и Румъния. На финалната права сме. Вчера автомобил е направил тест на Дунав мост 2 в двете посоки. Днес ще има среща на ниво министри и зам.-министри между България и Румъния, ще присъстват представители и на ЕК, така че ще разчистим всички останали пречки по пътя на пускането на Дунав мост 2."

Голямата тема, която стои в АПИ, по думите на Плевнелиев, е разширение или нов мост край Русе, "за да може много бързо да се придвижи напред и в рамките на преговорите с ЕК да се знае категорично какво ще се прави".
България променя своите приоритети от гледна точка на мостовете, каза президентът:
"Спомняте си, че Дунав мост 3 и Дунав мост 4 бяха Оряхово-Бекет и Силистра-Кълъраш. Преценката на много експерти в много министерства показва, че Дунав мост 3 и Дунав мост 4 трябва да бъдат Русе-Гюргево и Силистра-Кълърашев".