Президентът потвърди, че ще сезира Конституционния съд по казуса със "злополучното" назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. 

Плевнелиев попита чии интереси е нарушил, когато се е възпротивил срещу "това безпринципно назначение" и е призовал за диверсификация на парите на държавните фирми.

Какво ли не се изписа и изговори срещу мен от определена медийна група и политици, в какви ли не схеми и скандали бях замесен. Ще взема за пример скандала с къщата ми в Гърция

Наглостта и задкулисието на самозвани популисти е безгранично. Тирижираше се, че съм разхождал куфарче с пари из границата. Това не е вярно
", заяви държавният глава.

Той отново каза, че е платил имота по банков път и го е декларирал пред данъчните власти. Парите били преведени на два транша. Къщата е закупена на 8 октомври 2007 г., като платил с чекове, издадени от Националната банка на Гърция.

"Цената, която е посочена в нотариалния акт, е реалната и тя е три пъти по-висока от данъчната оценка", подчерта Плевнелиев.

Качените на сайта на президентството документи показват, че българска банка му е издала удостоверение, че от разплащателна сметка на 2 октомври 2007 г. са преведени 350 000 евро към друга негова сметка в Националната банка на Гърция. 
Вижда се също, че от друга сметка в Дойче банк ден по-рано са преведени още 460 000 евро.

"Ако президентът мълчи, това се използва за манипулации – щом мълчи, значи е вярно. Колко пъти да повтарям, че нямам офшорни сметки, че няма да правя партии, кръгове, че всичко, което притежавам, може да бъде проверено в данъчни декларации?", попита риторично президентът. 

Държавният глава попита още кой печели от тази дискредитираща кампания и сам отговори - не е народът. 

Как изглеждат регулаторите днес – независими, силни или всичко си е по старому? Какви сметки за ток ще получим тази зима – по-ниски с няколко лева, справедливи? Как запушихме пробойната, от която изтичат милиардите от енергетика – само със смяна на шефовете в сектора?", попита още той.

По думите му проблемите с олигархията и корупцията стоят на дневен ред, затова има принципна позиция по въпроса за мафията - като посочи източниците за забогатяване.

Бежанците са работа на кабинета

Ще има Консултативен съвет по национална сигурност, кога и как – ще стане ясно скоро, заяви още Плевнелиев.

Справянето с бежанската вълна е изцяло в правомощията на изпълнителната власт. Тя трябва да си изпълнява задълженията, а не да си изпуска нервите. Съветът за сигурност към Министерски съвет трябва да се събира по-често. Не зависи от президента бежанците да получат легло, ток, вода и да им осигурим най-елементарните човешки условия”, добави държавният глава.

По-рано днес попита защо, след като държавата има план за справяне с кризи, бежанци спят на пода.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Детска играчка или изпускане на нервите за бежанците?