Тя проведе среща с представители на парламентарните групи за последните случаи на напрежение в кв. "Орландовци". Разговорите се състояха по инициатива на ПГ на Патриотичния фронт, предаде БТА.

Министърът обясни, че се прави реорганизация на дежурните части на ведомството.

ова е подход, който дава резултат на определени места и в момента се опитваме да го приложим навсякъде, където има възможност", отбеляза Бъчварова и допълни, че очакват конкретните предложения от областните дирекции до края на юни, за да вземат общо решение.

По думите й, смисълът на тази реорганизация е да се освободят 200 до 300 допълнителни бройки общо за страната.

Всяка област има специфики и за това ни трябва малко повече време да го обмислим, до сега пилотните проекти дават добри резултати и мисля, че това е една добра възможност в рамките на бюджета, с който разполагаме да реорганизираме работата си и да я направим по-ефективна, каза Бъчварова.

Тя заяви, че са обявили конкурси за гранични полицаи. Правим всичко, което може да се направи, за да засилим потенциала на полицията, на МВР, допълни тя. Според Бъчварова, в момента е много е важно насложените страхове в населението да бъдат успокоени, а хората да се почувстват по-сигурни.

Вътрешният министър каза още, че се разчита на разбирането и отговорността на медиите също да допринесат за това да се успокоят тревогите на хората.

Председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов посочи, че на срещата са се обединили около разбирането, че трябва да бъдат единни и да подкрепят действията на МВР по всякакъв начин.

В отговор на репортерски въпрос той посочи, че продължават да настояват за засилено полицейско присъствие в ромските махали, каквото вече има организирано в различни квартали и махали.

Атанас Мерджанов (БСП) отбеляза, че са участвали в срещата, защото за тях е важна стабилността в България. Според него, в разговорите е трябвало да участват и представители на Столичната община, на Област София и омбудсманът. Мерджанов допълни, че разговорите трябва да продължат в Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Трябва да бъде засилен диалогът и взаимодействието между МВР, Столичната община и областната управа, каза Мерджанов и допълни, че е необходимо да предприемат конкретни действия и Министерството на труда и социалната политика, и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.