Финансистът е работил 11 години за „Мудис”, предаде bTV. Бил е анализатор в сектора за деривати - сложни финансови инструменти, чрез които се търгува не с активи, а с производни на стойността на тези активи.

Той прави разкритията си в писмо от 78 страници, което изпратил на Комисия за ценни книжа и борсова търговия. В него пише, че оценките на кредитния рейтинг не отговарят на заключения на нейните аналитици, а се гласуват заедно с ръководството, както и че се издават по-високи рейтинги по желание на клиента поръчител. Освен това, твърди Харингтън, ръководството на „Мудис” прави всичко възможно, за да угоди на заинтересованите клиенти, несъгласните анализатори се подлагат на натиск да станат „по-гъвкави" и най-малко един старши изпълнителен директор е излъгал под клетва по време на изслушване за поведението на агенции за кредитен рейтинг.

Уилям Харингтън е пратил писмото на Комисията в отговор на нейния проект за по-строга регулация на дейността на рейтинговите агенции. Федералните власти се захванаха с тях, след като преди четири години, в навечерието на кризата с ипотеките на недвижимите имоти, „Стандард енд Пауърс” и „Мудис” даваха отлични оценки на няколко банки, които после се сгромолясаха.

Точно днес "Мудис" понижи от АА2 на АА3 оценката за дългосрочния дълг на Япония.

Преди дни пък друга международната рейтингова агенция - "Фич" потвърди максималния кредитен рейтинг "ААА" на САЩ и определи стабилна перспектива, а "Мудис" даде същата оценка, но с отрицателна перспектива, след като "Стандард енд Пуърс" предизвика сътресения на финансовите пазари, понижавайки го с една степен до "АА+".