Moody`s публикува годишния си кредитен доклад. Вече ниският бюджетен дефицит като процент от БВП се очаква да се свие още повече през следващите две години, сочи още докладът.

Националната програма за реформи на правителството поставя амбициозна цел за повишаване на стандарта на живот в България до 60% от средния за еврозоната до 2020 г. Държавните финанси са здрави, с нисък размер на дълга по всички стандарти. Дефицитът на сектор Държавно управление се сви през последната година до 2,1% от БВП.

Moody`s очаква ръстът да е средно около 2% през периода 2012-2013 година. Тази прогноза е значително по-ниска отпрогнозираните 0.5% от Европейската комисия.

Доходите в България би трябвало да задържат или свият разминаването с най-богатите държави в ЕС. Това продължаващо догонване е причината, поради която Moody's оценява дългосрочната икономическа сила на държавата като висока (значително над средната), отбелязват от Министерство на финансите.

Българските институции са силни, когато става въпрос за бюджета и банковата система. Регулаторите изискваха от банките да реинвестират своята печалба през годините на бума, а не да я репатрират към чуждестранните си дружества - майки.

Фискалната позиция на България е много силна (съотношение дълг / БВП в размер на 16,3% към края на 2011 г., втората по ред най-ниска стойност в ЕС след Естония). Малко други държави с валутен борд са успели да поддържат дълга си достатъчно нисък (като Хонконг е забележително изключение).

Тъй като дефицитът на България падна под 3% през 2011 г., се очаква скоро страната да излезе от Процедура по прекомерен дефицит.

През 2011 г. Народното събрание прие ново национално фискално правило, "Пакт за финансова стабилност", в който са изложени две нови правила: да се гарантира, че годишният бюджетен дефицит няма да надхвърли 2% от БВП, и че годишните разходи на правителството ще останат под 40% от БВП.

Най-добрата съпоставка на България са други страни с фиксирани курсове, като Литва (Baa1/стабилна) и Латвия (Baa3/положителна). И двете държави се справиха много по-зле по време на световната криза, с общ икономически спад в размер на над 20% в Латвия за периода 2008-2009 г. и 12% в Литва. Държавните показатели на България ще останат по-силни от тези на горните две държави в средносрочен план.

Рискът за валутния борд е малък, заключава агенцията, която Министерството на финансите цитира.