По думите на държавния глава референдум може да бъде организиран около въпроса – за или против ядрени мощности. Плевнелиев заяви, че темата стои на дневен ред.

По-рано премиерът Бойко Борисов зачви, че ще помоли президента Росен  Плевнелиев да иницира референдум за "Белене" и за шистовия газ.

"Ако ние стартираме референдум от гледна точка на АЕЦ „Белене”, той би трябвало по-скоро да бъде – България иска ли нови мощности, за или против, или например по отношение България иска ли да развива – за, против", посочи президентът, цитиран от "Фокус".

И Министерски съвет, и президентът може да предложи на Народното събрание провеждане на референдум по определени теми. Компетентностите на Народното събрание не са да се занимава с един или друг проект, каза още Плевнелиев.

По повод проекта за новата АЕЦ Борисов каза още, че докато той е премиер, българо-руска "Белене" няма да се строи. Той обаче препоръча на този, който зачеркне проекта, да обясни, къде потъват 1.380 млрд. лева, похарчени досега за него. Във връзка с това премиерът е категоричен, че са нужни други инвеститори, за да "диверсифицират" проекта.