Това съобщиха вчера прокурори, пише шведският англоезичен сайт The Local, цитиран от БТА.

"Неговата версия е, че довел семейството си в Швеция да берат боровинки, че те брали плодове само за лична употреба и че няма никакво съвместно бизнес начинание, заяви прокурорът Аника Бьокефорс пред местен вестник в Упсала.

Българският гражданин бе арестуван на 19 юли, след като, според твърденията, подмамил други българи да дойдат в Швеция с обещания за добра заплата, жилище и работа.

Вместо това работниците били откарани на площадка за къмпинг южно от Гевле, без течаща вода, или санитарни съоръжения. Те се оказали и без трудови договори.
Но според прокурорката от Упсала, полицейското разследване не открило нищо, което да доказва, че мъжът действително е извършил престъплението, в което е обвинен.

Прокурорката не вярва и че по-нататъшно разследване на въпроса ще открие подобно доказателство, твърди вестникът.

Мъжът и преди е бил обект на подобни обвинения в Швеция, но те също отпаднали навремето поради липса на доказателства.

130 български граждани от берачите на боровинки в Швеция се завръщат от София по родните си места с влак, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.
Превозът е безплатен, осигурен е от БДЖ, министерствата на транспорта, отбраната и външните работи, както и Гранична и Транспортна полиция. Българските граждани са били транспортирани до Централна гара София с автобуси на МО. От гара София БДЖ е осигурило влакове, с които българите да бъдат превозени безплатно до родните им места в Шумен, Видин, Мездра, Сливен, Враца, Червен бряг, Разград и др.
"Тази сутрин са превозени с влакове 88 от изпадналите в беда в Швеция българи, а след 20:00 ч. ще бъдат превозени още 42", съобщиха от БДЖ. 88-те са се завърнали от Стокхолм тази сутрин.

На 31 юли в 21 ч. от шведската столица отпътува автобус с 37 души. Очаква се той да пристигне в България утре. Един автобус остава в шведската столица до запълването му с пътници. В момента във временния лагер в училището в близост до посолството ни в шведската столица са настанени 13 души.
Два автобуса с 86 сезонни работници, които потеглиха от Стокхолм през нощта на 30 срещу 31 юли, ще пристигнат тази вечер.

"Човешката глупост минава всякакви граници на моменти. Този да бъде разследван веднага за това, което е причинил на хората", коментира премиерът Бойко Борисов по време на правителствено заседание миналата седмица. Правителството отпусна извънредни средства (170 000 лв.) за прибирането на нашите сънародници. Група българи вече се върнаха.