Уверени сме, че правителството може да излезе още по-силно от тази ситуация и самото то трябва да върне доверието, като се проведе независимо разследване, за да излезе истината наяве, обясни той в сутрешния блок на БНТ, цитиран от КРОСС.

По думите му не трябва да е политически обвързано разследване. Случаят трябва да се разгледа обективно, а не политиците да се карат помежду си, каза посланикът.
Според него българските граждани нямат доверие в правоприлагането на разузнавателните средства.
„Понастоящем има опасения дали са налице необходимите контроли. Това води до притеснение, защото хората са загубили вяра", каза той.

Уорлик смята, че с оставката на вътрешния министър Цветан Цветанов няма да се решат проблемите с подслушванията.
„Тук не става дума за министър Цветанов, а за неща, които се случват в страната. Става дума за възстановяване на доверието в законодателството в България", коментира дипломатът.

Той заяви, че не иска по никакъв начин взривът пред редакцията на в. „Галерия" да се отрази негативно на развитието на България.
„Надявам се това да е единичен случай и се надявам, че тези, които са направили това, ще бъда разкрити и задържани. Жалко е, че има българи, които биха предприели такива действия, които не са в интерес на страната", добави посланикът.

Тази година той бил доста впечатлен от мерките, предприети от МВР и смятал, че сега улиците на България са по-сигурни отколкото преди 2 години. Но трябва да работи цялата система, каза още посланикът по повод на борбата с организираната престъпност.

Джеймс Уорлик коментира и други обществено значими теми. Той обясни, че с присъствието си на мюсюлманската конференция през уикенда не означава, че Америка признава за ръководител Мустафа Хаджи. „Всяка една религиозна общност трябва да си избере лидер. Не е въпрос какво аз ще избера. Имаше и други посланици. Това беше важна мюсюлманска конференция, но всичко е в интерес на мюсюлманската общност", коментира дипломатът .

Уорлик заяви още, че никога не е излизал с позиция „за" или „против" АЕЦ „Белене".
„Трябва да има дебати в България по тази тема. Тези, които взимат решенията трябва да са напълно информирани, за да вземат правилните решения. В областта на енергетиката толкова решения са взети зад кулисите и не са ясни", каза той.