Това заяви днес представител на компанията оператор ТЕПКО, цитиран от Ройтерс и ИТАР-ТАСС, на които се позова БТА.
"Изтичането на радиация не е спряло напълно. Нашата тревога е, че тя може да превиши Чернобилската", каза представителят на ТЕПКО пред журналисти тази сутрин.

Япония днес повиши степента на ядрената катастрофа в АЕЦ "Фукушима" на максималната седма степен по Международната скала за ядрените събития (МСЯС). Досега кризата в централата бе оценена на пета степен по седемстепенната скала.
"Това е предварителна оценка, която подлежи на потвърждаване от Международната агенция за атомна енергия", каза служител в японската агенция за ядрена и индустриална сигурност.
Седма степен по досегашни оценки имаше само катастрофата в Чернобил. 

Аварията в японската "Фукушима" 1 напълно се различава от тази при бедствието през 1986 г. в Чернобил, въпреки че и двете делят един и същи рейтинг по международната скала за атомни кризи. Това сочат данните на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), заяви вечерта Денис Флори, експерт по ядрена безопасност и сигурност в агенцията.
 
"Фукушима и Чернобил са напълно различни. Това е съвсем различен инцидент. Нивата на изпусната радиация са напълно различни", заяви Флори на пресконференция в централата на МААЕ във Виена.

Международната седемстепенна скала се използва за оценяване на степента на повреди в ядрени обекти. Степен нула обозначава липса на отклонения, а най-високата седма степен - голяма катастрофа, като тази в Чернобил, посочва АФП, цитирана от БТА.
Повишаването на нивото на ядрената криза в АЕЦ "Фукушима" до седма степен означава, че е имало значително изхвърляне на радиоактивни материали с големи въздействия върху здравето и околната среда, добавя АФП.

Последна актуализация в 21.20 ч.


Земетресение с магнитуд 6,3 разтърси северозападната част на Япония и бе усетено и в Токио, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс, на които се позова БТА. Преди по-малко от 12 часа в същия район бе регистриран и трус с магнитуд 6,6. Според Ройтерс епицентърът на труса, станал малко след 7 часа българско време тази сутрин, е бил на територията на префектура Фукушима, където е разположена АЕЦ "Фукушима" 1.