”Фукушима” настигна Чернобил - 7-ма степен

Обемът на изхвърлената радиация от японската АЕЦ "Фукушима" 1 може да превиши изхвърлената от Чернобилската АЕЦ през 1986 г.

Обратно в новината

Коментари - ”Фукушима” настигна Чернобил - 7-ма степен | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Маите като че ли ще се окажат прави за края на света 2012 година.

проект за АЕЦ по крайбрежието на Черно Море в Турция има, но той е за гр. Sinop, на 50 miles (80 km) от Северно Анадолския разлом и не е атолкова ктуален в момента. Вниманието е фокусирано върху АЕЦ до Akkuyu, на Средиземно море, на около 100 км от остров Кипър. Проверих специално. И аз като прочетох Резово, усетих паниката. Моля, не публикувайте непроверена информация!

Всички знаем че Костенурките Нинджа мутираха поради радиционно облъчване :) .... А японците е много вероятно в близко бъдеще да почнат да се раждат с хитинови екзоскелети - като хлебарките :) ..... Само едно ми е чудно - Чернобилските марули бяха вредни , а Японските не са и властите в Токип викат "Яжте ги":)

Чудя се защо вече толкова време се мъчат да запазят централатар а не да я заровят. нали така направиха навремето Руснасите

Имало инфо че Антонов вече пренася американска супер тежка пушка за да се излива бетон и вода от големи разстояния.

Владо, не се мъчат да запазят централата (или поне не се мъчат да запазят 1,2,3 и 4 блок) мъчат се да ограничат щетите. 1. Централата си работи нормално на 99.9%, Става някакво събитие (няма значение какво) автоматиката включва защитите и ядрения реактор започва да спира. 2. Да ама ядрен реактор не се спира като крушка или дори не се спира като обикновен ТЕЦ. ТЕЦа ще спре подаване на гориво, парата ще се изпусне в атмосферата, турбините ще спрат и толкова. В АЕЦ - продължаваш и продължаваш да охлаждаш реактора - неговата система е затворена. Ако изпуснеш парата в атмосферата ще направиш същото като Фукушима. Опа. 3. Справили сме се първия час с охлаждане на реактора - Ура. Да ама Не!!!. Горивните клетки на реактора СЛЕД КАТО Е СПРЯНА РЕАКЦИЯТА НА УРАНА/ПЛУТОНИЯ продължават да излъчват топлина заради разпада на междинните продукти при ядрената реакция - колко време - МНОГО. Колко - колкото трябва. За това има БАСЕЙНИ ЗА ОТРАБОТЕНО ГОРИВО. Във Фукушима първото сериозно изпускане на радиация беше от такъв басейн, защото водата в него се е изпарила!!!

4. Радиацията в и около реактора принципно е такава, че и роботи не може да пратиш там - има само механика от най-груб вид всичко по-финно не издържа. В Чернобил всички роботи се провалиха (Руснаците не се скъпяха на пари тогава) и трябваше хора да чистят радиоактивните отломки. Та след година горе долу сме охладили горивните клетки и тяхната радиация е намаляла така че да можем да ги извадим от активната зона. УРААА спряхме реактора.

Честито, дами и господа! В следващите няколко хиляди години ще си имаме свежа плутониева радиация! Политиците от целия свят, вместо да се обединят и решат проблема в името на човечеството в изминалия месец, започнаха поредната петролна война, за да обслужват интересите на съответните лобита. Ееех, вие политици...Дявослки изчадия!

Да, за жалост в такова безумно време живеем, краят му е неизбежен.Такава чудовищна алчност, агресия и незачитане на природата,света се управлява от малоумни и кръвожадни примати...Лошото е, че повличат всичко след себе си.А хич не съм оптимист за следващите няколко хиляди години, много по-скоро от нас няма да има и следа, тъй като ще се самоунищожим.Ние вече го правим.Човешката глупост е безгранична...

Поне един от противниците на ядрените централи да ми отговори на следните въпроси: Как се постига технически прогрес? Могат ли да се откажат от удобствата, които приемат за даденост - топла вода и електричество, и всичките благини, които тези две неща носят със себе си?

май пак ще измисляме топлата вода а дали някой ядрен физик в русатом беше измислил тока? и защо по дяволите в БГ непрекъснато за енергетика се говори след като дори не тва ни е проблема тък като дори изнасяме ток?! дали защото единственият бизнес на русия е енергетиката?!?! пф

И нов тип реактори ще работят с необогатен уран, по руски проект. Реакция ще върви само докато блок ще се облъчва от сноп нейтрони отвън. Спира снопа спира и реакция. Никакви земетръсни зони не са опасни. Необогатен уран сам не се взривява. Но пак трябва ни време, а къде да го вземем? Може би временно да се концентрираме върху производство на зеленчуци, те ще са истинско злато и то съвсем скоро, и в тоз момент да гледаме как ще реагира ЕС.

Кой говори за "нас" въобще? Коментиращите имат интересната способност да сливат темите и да размиват всичко. Какво общо има АЕЦ Белене с аварията в Япония? Какво общо имат руснаците? Или лошите ни управляващи? Говорим за електроенергия - трябва ни, това е. Под "ни" имам в предвид човечеството, не тази смешна сган българите.

Технически прогрес се постига с акъл. Умно е да направиш ядрен реактор в сибир. Тъпо е да направиш ядрен реактор в едно от най-гъсто населените места на земята(Визирам Япония). Ако толкова ти трябва реактор ами вземи един и го монтирай на плаваща платформа. Оператори на такива реактори има колкото искаш USA, Китай, Русия, Great Britain и France. За такъв "кораб" и 20м вълна не е проблем, а освен това самата централа ще е закотвена зад дебел хубав вълнолом. А още по-интелигентно е да направиш с тези пари ВЕИ централа. В предишните дни имаше новина - Вятъните паркове по крайбрежието на Япония преживяха Цунамито без проблеми.

Боби я ме светни само за една плаваща АЕЦ моля.. едно име ... че аз не се сещам, пък после коментирай експертно... Вятърните паркове ще паднат от цунамито... 10м вълна и перката е долу... щетите няма да са толкова сериозни, ама и те не произвеждат енергия за да задоволят нуждите на икономика като японската. бтв. защо Япония е гъстонаселена? Една от причините е защото има икономика да изхранва населението си.. а без енергетика за съжаление икономика няма :(... и населението и ще бяга в китай ... Аре със здраве

Ох, предпочитам да сме живи и здрави пред "техническият ти прогрес", който отдавна не е в услуга на човечеството, а срещу него.Примери бол.Каква ми е файдата, че имам ток от АЕЦ, като ще треперем, че всеки момент ще хвръкнем във въздуха или ако случайно оцелеем, то много скоро ще умрем в мъки от страшни и нелечими болести или пък ще умрем от заразена храна, вода,риба, въздух или просто от глад, когато нямаш нищо нерадиационно за ядене.

ами не деи и да излизаш и от вас..може да те блъсне нещо...кола, камион...то и у вас е опасно -може да стане земетресение..и да се срути сградата....а и ако си негативна по принцип и мрънкаща, има риск от болести....

за последните 50 години човешката продулжителност на живота средно за света се е покачила с цели з0%. какво повече да си говорим. ах, този технологичен прогрес.. заради него след 50 години продулжителноста ще е 100 год. наистина по добре да живееме в пещери и да си умираме на по з5 годишна вузраст. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

призовавам правителството да изкара оудита на колздуи по пресата, за да видят всички "томи неверни" и да разберат колко печеливш бизнес а нашатаа мила родна козлодуи.

Нанке, ти да не си гушнала тлъста комисионна от проекта за АЕЦ-Белене, че толкова се пениш?Или татенцето ти или мъжленцето ти?Само дали се замисляш, че всички ще лумнем, вкл. и ти с твоите парички, та няма да можеш да си ги харчиш със здраве...

Само мога да препоръчам на всички арогантни малоумници които пишат тук, след време да проучат дали ще има поне един починал в резултат на радиацията от Фукушима. И ако има колко ще са... Дори сред екипите по овладяване на аварията които действително рискуват много работейки там... И после да си припомнят какви апокалиптични глупости са писали тук. И много моля не ми излизайте с приказките за дългосрочните последици - да, такива може да има но между "може някакви" и "ще има страшни" последици има, хм, известна разлика. Дори след Чернобил, когато в околната среда бяха изхвърлени страшно сериозно количество тежки радиоактивни изотопи (а не радиоактивна пара и вода основно с бързоразпадащи се изотопи на йода), дори след него дългосрочните последици са съвсем минимални и то само в непосредствено засегнатите територии около централата. Сухата статистика е страшно нещо - може да разбие на пух и прах всякакви болни фантазии.

да беше отишъл да помагаш в япония като си толкова смел или наистина - купи си имот до чернобил - наистина ще е доста евтино а и има потенциал - започнали са да се забелязват следи от птици и животни

Момче, наясно ли си ккло се е покачил борят на раково болните в България 20 годни след Чернобил? С поне 30 процента. Таман за толквоа време започват да се изявяват последствията. Статистиката я крият, защото няма от кого да се искат компенсации, СССР не съществува вече. В Швейцария е имало наредба да не се дава за храна на кравите сеното, косено по това време. Швейцария е в средата на Европа и то назапад. Вятърът в Европа духа на изток. В България даваха салатки из ведомствените столове, а най-много на студентите. Имам вече сума ти болни и измрели от рак, най-вече на черен дроб и щитовидна жлеза. Последствия има и те са трайни. Особено когато комунисти разкажат играта на народа си. Там поне е от земетресение и цунами и си пазят хората, които спасяват зоната...

Може ли първо да прочетеш малко и после да коментираш. Незнам на къде духа вятъра в Европа, но най много пострадали от Чернобил има в Скандинавието

Отивай да живееш в Чернобил или Фукушима като си толкова смел!

По време на Чернобълската криза един по-малко интеллигентен българин разправя, -вижте ме, ям марули и нищо ми няма. :)

стига сте крили истината за тия галтурковци,а кагете какво става и ще стане от сега нататак

Много хора там останаха без жилища. Други ги е страх от радиация....Имаме празни села а и раздаваме апартаменти по сто лева.

Те тук жилищата са толкова скъпи, че японците ще предпочетат да си живеят тях си...

неприятно, но факт...случи се даже и в япония..никои не е застрахован...аварии и катастрофи се случват винаги, винаги има някакър риск...но рисковете не могат да спрат прогреса....в тези създали се условия, българия трябва бързо да подпише договорите с русия, за да я има белене...офертата, която поучихме от русия е добра, руската ядрена техника си е много добра...в краина сметка ние сме бедна държава, не можем и да си позволим да си купим друг вид техника...освен ако китаи не продават по-евтино??....на българия и трябва белене..руско участите ни е наи-изгодно..трябва ни и русия....вижте европа, колко е мизерна напоследък....да не бъдем толкова глупави да си отрежем всички пътища към русия

Да смятаме ли, че сте ядрен физик, строителен инженер с огромен опит с ядрените централи, икономист и бизнесмен с дълъг стаж в енергетиката! Та сте чели и договорите от начало до край и знаете всичко от-до? И имате готови пари за нова централа, план за икономическото развитие на България, за прираст на населението, за образованието и развитието на производството което да поеме и използва тази енергия! Или просто искате - ей така, преставайки си че нещо ще има и за вас!

до мен ли печатате? след като правите такова изказване, вие със сиигирност сте много по-далеч от мен от ернергетика, икономика, ядрена физика,химия.някои от шеиховете на обединени арабски емирства нямат и завършен 10ти клас, но са далновидни и подписват договор с кореа за аец много по-скъпа от офертата ни от русия.за инфлация не сте ли чувал?еврото също ще се срути някои ден, след толкова фалити.козлодуи не е вечна, така че енергията от белене не е задължително да я продаваме, може да си обслужва и вътрешни нужди.правителството ни се стреми да направи добра инфраструктура за бизнес в българия, което е доста далновидно.знам че хората страдат много сега, но някои ден много фабрики и заводи могат да се преместят у нас от европа.не сте ли чувал, че в криза е наи-изгодно да се купува.наистина не e задължително да съм ядрено гуру, за да изразя мнение по този въпрос.

А бе тука разни капацитети се опитват да обяснят изглежда, че капиталистическата радиация е по-скоро полезна, отколкото вредна за човешкия организъм. Промити мозъци са това. Гледат цял ден реклами и новини и се надъхват. Не е ли същата пропаганда това, представена в малко по-различно???

Капиталистическата е от цунами. Комунистичската е от опит да се угоди на партийното ръководство. Капиталистическата успява да потуши последствията с много по-голяма ефективност и по-малко опасности за спасителните групи и за граждание. Комунистическата изпрати на заколение стотици момчета войници, а не информира гражданите да се пазят, напротив - снабди със зелена храна де що можа столове на така известните 'страхотни' соц. педприятия. И се оказа, че заради партийния секретар не само избухна централата, ами заради него отровиха хора с радиация. Статистиката показва ръст от 30% на раковите заболявания, точно 20-тина години след аварията. Не търси много разлики между капитализма и комунизма. Разликата е една - комунизмът е извратеност, а капитализмът е естествено развитие на обществото към по-добро. Другите разлики са производни и са безброй.

При това "естествено развитие" се оказва, че на Запад средно на жена се пада по 1.38 деца и съвсем сигурно това "естествено развитие" води до изчезване на бялата раса. Докато само за миналата година Китай се увеличи с 6 милиона души под "тиранията на комунизма". Да не говорим, че стана и втора икономика в света. Да не пропуснем, че там има естествени семейства с деца, докато тук, както и на Запад семейството изчезва по "естествени" причини.

Аварията в Чернобил стана поради поредица от човешки грешки, отстраняването и също беше зависимо от човешкия фактор. В книгата на един от експертите в правителствената комисия си спомням такъв детайл: На сутринта пристига на работа началникът на цех КИПиА и пита какво може да помогне. До този момент никой не е напълно наясно или по-скоро не може да повярва че най-тежката възможна авария вече се е случила. Затова дежурният инженер му предлага (не заповядва) да отиде на по-висока кота в съседния блок и да погледне през междинната врата в какво е положението в реакторното помещение. Човекът се качва, отваря вратата и от десетина метра поглежда отгоре в отворения реактор! Връща се, докладва какво е видял и разбира се умира за няколко дни. Не допускам че не е бил наясно какво ще се случи. Поради спирането на захранването на собствените нужди операторите са газили в радиоактивната вода за да отворят ръчно кранове в охладителната система. И те са били наясно, но са свършили каквото могат. Така че човешкият фактор е валиден и в двете посоки - и при аварията, и при отстраняването.

Никои няма право да си играе на Господ или да му се бърка в работите! Маи с тия нови изобретения в роботиката са постигнали точно това.. Единствения изход е да станеме по-малко материалисти и по-духовни, да си помагаме, да бъдем заедно във всичко- и Вера Кочовска го каза /Бог да я прости/, явно има връзка..

Попитай Вера Кучовска - като спрем АЕЦите на тъмно ли да стоим :))

защо се изказваш неподготвен,попитаи пурво преди да говориш относно в.кочовска! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Жалко за японците, че и за всички, които ще бъдат засегнати от тази катастрофа. Още от самото начало беше ясно, че аварията е по-голяма от Чернобилската. При четири взривени реактора и изхвърлени регулиращи пръти, трябваше да чакаме цял месец да си признаят японците!? Тъпите ни интелектуалци да не използват тази трагедия срещу Белене! А опонентите на руската ядрена технология, пълво да прочетат статистиката на авариите в атомни централи по света и да видят, кои са най-безопасни преди да пишат глупави коментари!

а и да гръмне - някак си добродушно славянски бих казал православно гърми по-нашенски някак си

И къде ги видя тия взривени реактори, че и 4, че и изхвърлени регулиращи пръти?! Ей, страшни сте като почнете да се самонадъхвате!

Проблемът в Чернобил също не е решен трайно. Саркофагът има трайност 25 години, сега има опасност от нов ядрен взрив. Трябва да се изгради нов саркофаг, който ще струва около 1мрд.евро. Никой не дава пари. На 26 април 2011 стават 25 години от катастрофата в Чернобил.

Какъв взрив? Ей, кухи лейки, кога, къде, при коя авария в ядрена централа е имало ядрен взрив? Нещата, че са страшни и лоши, такива са, ама глупости не пишете, без да разбирате, че само вкарвате излишна паника от незнание.

Преди да пишеш влез в сайта на ЕБВР и ще видиш, че има осигурени средства за подмяна или ремонт на саркофага.

Всъщност, втори саркофаг ще се строи над първия. Дали ще има трети може само да се гадае...

Може, едно време и ние се хранихме цял месец с радиоактивни храни, докато за комунистическите величия всичко се проверяваше и доставяше от безопасни места!

Стика с тия комунисти бе! Не бъркай върхушка като Политбюро, с партия и нейните членове. Какво правят Герберите сега, като лъжат и си играят с народа!? Май е още по страшно от Чернобил това управление.

много хора тоя ден чакат - когато спокойно ще може да се каже - стига с тея комунисти бе - вече не ни определят начина на живот ама за съжаление все още го определят... инче съм съгласен за това с членовете и върхушкит ама защо ги защитавате още - ето това не мога да разбера някакъв робски синдром ли е или не искате да си признаете че са ви използвали и т.н.

само няколко дни след катастрофата писах, че фукушима има вероятност да надмине чернобил по съвсем очевидни причини. при чернобил имаше едно голямо бум, в следствие на човешка глупост и конструкция на реактора. и се изхвърли колосално количество радиация. за наш късмет първо тръгна към скандинавия, после вази към франция и после тръгна към нас вече силно отслабено. но там веднага направиха саркофаг и спряха изтичанато на радиация. облъчените участници в строежа на саркофага умряха. в япония нямаше голямо бум, но вместо да загробят реакторите или да приемат чужда помощ японците се опитаха сами да спасят положението и от тогава си изтичз радиация, която по всичко изглежда в края на краищата като количество ще задмине тази от чернобил. японците винаги са имали авторитет в моите очи но сега го загубиха, трябеаше да действат бързо, да приемат чужда помощ и да загробят цялата централа. това че искаха да спасят някой реактор зада го използват в последствие се оказа голяма грешка.

Ядрената енергия не може да бъде контролирана от човека. Ядреното гориво излъчва радиация 1 млн. години даже без авария, но енергията е толкова силна, че опасността от авария е ежедневна, даже без външни влияния. Досега няма измислена технология в света за обезвреждане на радиацията от ядреното гориво. Това ли ще оставим след себе си: ядрени отпадъци за милион години напред?

Защо не? Да не мислиш, че за планетата това е от значение? От значение е само за нас.

Има методи. Аз това работя. Ама японските копелета през цялото време искаха да си спасят реакторите за повторно пускане и това прецака всичко.

Да ,не обичат амеиканците Японците !!!! Първо им метнаха ядрени бомби,сега ядренни електроцентрали!!!! Браво САЩ!БравоUSA!!!!Ще задръстват свта със технологий ,коли и капители -Да ги бутнем ! Ураааааа!!!!Японци дръжте се сега започва ! Защо не приехте патилите "тъпи" Руснаци да ви помогнат ,е на ви сега Американски централи !!!!

радостно е да се види че еволюираш вече пишеш може и да е на елементарно ниво и да не можеш да разсъждаваш но вече пишеш вървим напред

Чичо, руснаците не са предлагали помощ при строежа на тази централа! Събуди се!

ама и ти си чел недочел май а ??

и още не казват че има радяция в бг *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

защото няма, вие въобще имате ли си идея що е това радиация ???

явно изводът е - стане ли по-сериозна авария в подобна инсталация направо да се готвят бетоновозите... от само-себе си няма да се оправи.

Ако ти е писано да се удавиш няма да се обесиш. Но явно българина е голямо шубе. Защо тогава не се замисляте колко и от какви глупости умират всеки ден в БГ. Защото не сте лично засегнати, нали? По е лесно да се градят хипотези какво можело да стане , ако евентуално еди какво си. Аз лично предпочитам да живея като бял човек и да ползвам нормалните достижения на науката и техниката, а не да се върна обратно в пещерата. Никой не е вечен. Не виждам с какво е по-добре да ви утрепе цигане за 5 лв. или да ви прегази пиян шофьор. А вероятноста за това е огромна в територията БГ.

Точно така е. Ама мишоците ги е страх. То затова България стигна до тук - защото има само мишки. Щяло да е по-евтино да си внасяме... Абе НЯМА такова животно като по-евтин внос от вътрешно производство и независимост. А какво значи независимост. Това означава при един евентуален колапс на ЕС ние оставаме енергийно независими. Защо всички си мислят, че сегашното статукво на света ще е такова вечно. Няма да е. Ако сега има кой да ни предлага лайняната си продукция на скъпи цени в един момент може да спре да им пука за нас и тогава ще стане лошо. Защото парите в действителност не са едни хартийки напечатани в някоя си там банка - както пише в учебиниците за идиоти -, а са произведена продукция. Мишоци.

ама вие още не сте разбрали - мишоците сте вие защото още изпитвате ужас от русия и затова сте си втълпили че я обичате за да може мозъкът ви да избегне реалността - това че сте мишки :)) ся трявба да чакаме да се срути ЕС за да усетим че сме енергийно независими ??? при положение че русия 100 пъти се срути?! и как може да си независим когато почти 100% си зависим от един източник как може такива абсурди да говорите

Мръсните (те всички капиталисти са мръсни), японски капиталисти се надяваха да успеят да спасят част от централата за да не загубят безценните си капиталчета, защото трагедията от забавянето на закриването на централата ще я понесат техните "роби" демек народа им като цяло и държавата, т.е. пак народа. Руснаците може да са всякакви, но по най-бързия и за технологията, която са притежавали намериха начин и решиха проблема. Също с жертвата на безценни човешки животи за съжаление. Японците продължават да прилагат информационно затъмнение на трагедията която се разиграва там.

:))) а най-тъжното всъщност е че дори не разбираш колко си жалък

Значи и руснаците са мръсни. Сега там е капитализъм, и то от най-дивия тип. А, Геро? Или може би руският капитализъм е най-чистия и светъл капитализъм?

Game Over JAPAN!

1. Както има японци, които се жертват за роднините си и сънародниците си така е имало и руснаци!!!!!!!!!! 2. И двете трагедии са ужасни 3. Олигофрените тук едва ли не изкараха че Япония е невероятна, а всъщност и те като СССР са знаели, че нещо в АМЕРИКАНСКАТА им централа не е както трябва!!!! 4. Както СССР, така и Япония крие информация за мащаба на бедствието!!! 5. България както всяка друга държава не може без евтина енергия.

ужас все едно сбирщина фили са чакали някъде да избухне и американски реактор за да изравнят баланса... тва повече звучи като некрофили ама хайде ами япония е невероятна държава, която върху няколко вулканични острова успя да направи втората икономика в света... русия е смотана държава която успя да превърне невероятно богати земи в африканска икономика и то от слабите.... или сега трябва да чакаме още 100 години докато русия стане свестна държава и тогава някой да каже - ето казвахме ли ви :))) или пък тогава америка или англия и т.н. да рухне и пак филите да кажат - ето казвахме ли ви :))))) разликата в информационното затъмнение е огромна :) тогава даваха по добрата ссср телефизия как във киев празнуват и разни танци и т.н. и че аварията е капиталистическа пропаганда и т.н. известни са нещата стига манипулации

Япония вече е третата икономика в света, мерено по метода Атлас. По метода PPP (Purchasing Power Parity) дори не е и трета. А Русия е шестата икономика в света.

Това бе краят на цял един народ. Радиацията е толкова голяма,че с поколения на пред,генетичните изродявания у тамошните хора не ще затихнат. Радиация има в подпочвените води,въздуха,в океана. Едва ли някога ще се разкрие истината за случилото се. Разобличителя

Япония е не само посланието - Япония е крясъка на Господ да се спре производството на енергия чрез атомни електроцентрали! Щом това се случва на най-технологично развитата държава в света, какви хонконгско-лондонски експерти - на които ще платим луди пади - ще ми кажат, че трябва да продължа това безконечно "братско" хоро в Белене!? Лудост, равностойна по своята подлост и глупост единствено на царската оферта с Краунт ейджънтс. Усилията трябва да бъдат хвърлени не в Белене, а в това да се предотврати - да не се допусне строежа на турска АЕЦ до най-благословеното кътче на България - само на сантиметри от Резово. Това ще е ужасяваща трагедия, спрете я!

Много си зле бе, Караулкин! Ние да не сме прости овце като "най-технологичната нация"! Тук системите за защита ще са най-модерните и няма как да ни се случи нещо подобно! Уф, че си технически неграмотен и загубен!

Те и в Япония са говорели същото, каквото казваш ти, но преди 40 години... Няма такова нещо като 100% безопасна ядрена инсталация - гражданска или военна, все тая. Винаги може да се случи нещо от т.н. "надпроектни събития" или простичко казано - нещо непредвидено. То с всяка техника е така, но последствията са безкранй различни. Сега загубите от Фукушима надхвърлят 120 млрд. долара - доста повече от всичката "печалба", която е донесла.

Чернобил избухна без да даде голям шанс за реакция и тогава всички плюха руснаците. А сега когато японците правят всичко възможно за да спасят централите си, а с това и положението става по-лошо и по-лошо, никой дума не им казва. Какъв е този двоен стандарт? Ами като не виждат че не става да я запечатат като Чернобил и това е!

И ние в България си имаме Фукушима - герб и ББ. Облъчването от тях е пагубно за цяла България!

Ама, като започнете с безмислените коментари...

Какви несвързани неща говориш ве.Ако не беше ББ и кабинета и кумонистите управляваха щяхме да сме като Гърция,Португалия да не можеш да си купиш един хляб!

Ти не четеш ли новини, че 2/3 едвам свързват двата края?!

Ми нека да съм зле като грък или португалец!

Атомната енергия е най-евтината. България не е земетръсна зона, така че не сравнявайте Белене с Фукушима. Принципно по-добре е да се строят фотоволтеични централи, но ...... политика на държавата. По-добре АЕЦ отколкото ТЕЦ. Някой замисля ли се колко са вредни ТЕЦ Бобов дол или ТЕЦ Марица Изток???

Чакай, чакай. Далече си от истината ако си мислиш, че България не е сеизмична зона. Да там където е Козлодуй и евентуално ще бъде Белене са по-слабо сеизмични наистина. Наистина сеизмичността е много по-ниска от тази в Япония. Земетресението не би трябвало да е проблем за една добре проектирана централа с всичките запаси при проектирането и.

Само да уточня, че не земетресението нанесе щети по централите, а цунамито! В България не виждам как може да стане такова цунами.

Глупости. Цунамито заля дизеловите генератори, които се е наложило да влизат в работа, защото са били разскъсани основните захранващи линии, а са били разкъсани от ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО. Цунамито е вторичен удар, върху резервната токозахранваща система. Цунамито е нямало да бъде проблем, ако не са били повредени основните инсталции от земетресението.

"Атомната енергия е най-евтината. " За кого? Ако само строиш и ползваш АЕЦ е евтино, но какво става с разходите по транспорт и обогатяване на горивото? Какво става в случай на авария? Какво става като горивото трябва да се складира за 1 мил. години? Нека позная-друг да се оправя. Е, така всяка технология е евтина, нали? ;)

Хайде и ние да си построим атомно бомба... ъъъ пардон, елестроцентрала. Браво на нашите управници и защитници на скъпата АЕЦ Белене. Поне като ще ни измори един ден да не сме си плащали за това....

Петре, искашли бате да плащаш 200лева ток а? Ако не искаш не говори толко смело!

Много първосигнално изказване. Сърбите купуват ток от нас, а е с 4 стотинки по-ефтин при тях. Да не говорим за заплащането им, въпреки че воюваха, средната им заплата е два пъти по-висока от нашата.

Американци предлагат хората да се евакуират от 80 км зона, което прави около 20000 кв км. Дори и да отчетем че половината от тази площ пада върху море, пак това е почти невъзможно да се реализира за Япония.

Когато са измисляли тази 7-степенна скала, не са си представяли, че може да има по-голяма авария от Чернобилската. Е могло. Сега ще измислят 8-ма степен-Фукушима.А може да стане и по лошо. Не мога да проумея нашите управляващи главанаци. Да имаш такъв аргумент, като Фукушима и да не се откажеш от абсолютно ненужният проект Белене, трябва или да си много тъп, или да си много, ама много силно вътрешно убеден, чрез външно стимулиране разбира се.

От поста ти ясно личи кой е простия...Белене е необходимост за цялата икономика на този засран заден двор на Европа наречен България!!!

Абе маани, разбираш ги ти тези работи!!! Знаеш какво е необходимо и каква ще ни е икономическата изгода! Явно е, че си умен човек и като тебе втори няма! Ама да не би да си от тези, които ще делят комисионите, а? Или само пишеш колкото закачка да става?

Напълно необходим си е проекта!

А сега накъде?

На целият персонал Фукусима-1 заповядано е да се евакуира след пореден силен трус тази сутрин.

Ние пък ще строим руско чудо на техниката, което ще ни продава скъпо получената енергия, защото няма да има на кого друг да се продава, а инвестицията трябва да се изплати... Малцинствата ток не плащат...

Добре, че ще строим АЕЦ Белене, че като се увеличат електро - колите, ако няма достатъчно производствени мощности, цената на тока ще скочи драстично.

Кое е добре? Сега дали си добре като имаме Козлодуй? Акции ли имаш там, та получаваш дивиденти! Или виждаш бъдещето, знаеш колко ще струва урана, какво земетресение ще ни тресне или друго бедствие и авария? Знаеш колко точно ще струва Белене като и ако бъде завършена, отделил си няколко милиарда да я платиш, предвидил си всичко за да предотвратиш бъдещи източвания и далавери, обучил си персонал, строиш заводи за резервни части, отделил си собствена земя да съхраняваш ядрените отпадъци, знаеш бъдещите цени на енергията, изнасял си ток, имаш договори! А всъщност чел ли си поне едно изречение от договорите! Аман от наивници, които си представят, че нещо се прави за тях!

Само бой ви оправя зелени тикви. Вас и малцинствата.

Ало, любителите на атома - що не се преселите в чернобил! Там земя и къщи без пари!

Точно затова трябва да е руско, а не американско чудо!

...което си гърми когато си реши без да му е нужно земетресение(справка Чернобил)

Как може бедствието да надмине Чернобил , а цял месец да тръбят , че радиацията била с безопасни нива???

Много просто, не са казвали какви са действителните данни. Това беше ясно от самото начало. НЕ МОЖЕ при толкова радиация и т.н. и т.н. да не са облъчени милиони хора и за съжаление ще продължават да страдат. Те са на остров заобиколен от вода. Това изливане на радиационни води в океана + земите наоколо ще замърси за още много години повече им водохранилища и почви. Тепърва на Япония им предстой един ад от мутирали хора и т.н. За съжаление както винаги това е с цената на много човешки животи за сметка на облагодетелстването на други. Просто в момента човешкия живот спрямо парите е равен на около 0. От самото начало се разбра че централата е поддържана само на документи и не е била изрядна и тук говорим за ЯПОНИЯ. Просто не искам да си представя какво е в другите държави. А ние ще строим нова .... и то по време когато 1 магистрала не може да се построи без да се преправя 100 пъти. Атомните централи няма да дадат възможността на магистралите да бъдат преправяни по 1000 пъти.

има и нещо по важно че руснаците имат да чистят имидж който бе сринат тотално от Чернобил и пропагандата на западния свят. А за Япония това бе ясно, ама на самите хора там не е ясно че не е Чернобил а няколко пъти по Чернобил е при тях. Ако незнаете на 10 -15 км от границата ни с Турция до река Резовска ще се строи от турците АЕЦ, а между другото те правят магистрали но немогат да строят електроцентрали това означавали че и те немогат да построят АЕЦ.

Съгласен.

Прекалява се с митовете за вредата от радиацията. Мария Кюри е барала радиоактивни материали цял живот с голи ръце, пък е доживяла до към 70 ;)

По-късно ще разберем и други неща...

Ами може - както беше безопасно след Чернобил и нямаше радиация, когато ни валя дъжда. Човечеството ще се самоунищожи не от друго, ами от собствената си лакомия.

Нали трябва да кротуваме......

Преполагам, защото теоретчно почти всичко отива в океана във вид на течност. При Чернобил се изсипа във въздуха и се въртя над цял континент до припадък.

Не сис помням да са твърдяли за безопасни нива. По-скоро като периметър, от който нататък са безопасни. Нои това не е сигурно де!

В Чернобил голяма част от радиацията беше освободена при взрива/пробива на реактора, а тук има не един а 4 реактора, които по малко или не чак толкова малко изпускат радиация!!!