Общо 18 американски многонационални компании са сред 25-те, обхванати от изследването на агенция "Грейт плейс ту уърк" (Great place to work).

"Майкрософт" е начело, изпреварвайки групата за информационни решения "САС" (SAS), специализираната компания за съхранение на данни "НетАп" (NetApp), интернет гиганта "Гугъл" (Google) и компанията за доставки "ФедЕкс" (FedEx). "Макдоналд" (MacDonald's) е на 8-о място.

Първите 10 многонационални компании в класацията са американски, а първата европейска е на 11-о място. Това е британският гигант за вина и спиртни напитки "Диаджео" (Diageo), следван на 15-о място от лихтенщайнската компания "Хилти" (Hilti) за инструменти и испанската "Телефоника" (Telefonica) на 17-о място.

В класацията не влиза нито една азиатска компания, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Майкрософт" е начело на класацията, защото е компания, която мисли, че да се споделя култура, основаваща се на доверието, е добър начин да се прави бизнес", обясни Хосе Толови от "Грейт плейс ту уърк".

Класацията е направена според отговорите, дадени от служителите на многонационални компании в 45 страни и членовете на службите по персонала на тези групи.