Охлаждането на Трети реактор, където се съхранява ураново-плутониево гориво, беше обявено за най-големият приоритет на японските власти, опитващи да се справят със серията от аварии в централата след земетресението от 9 степен по Рихтер, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Операцията
За охлаждането на Трети реактор досега са използвани 70 тона вода. Водометното полицейско оръдие е обляло реактора с 40 тона вода. Петте включени в операцията армейски противопожарни коли и хеликоптери изляха 30 тона вода. За разлика от полицейските камиони, военните коли могат да пръскат вода без войниците да излизат от кабината.
 Горивните елементи трябва да са потопени във вода. 

Нивото на радиация спадна незначително след охлаждането с вода на 3 блок.


Екипите започнаха да подават в авариралия Трети реактор и вода под високо налягане, се казва в съобщение на оператора на централата ТЕПКО.

Облъчването
Заради силната радиация времето за работа в района на централата е ограничено до 40 минути.
Рискът за радиационно облъчване е най-голям за онези хора, които участват в операциите по охлаждане на реакторите, наричани в Япония "последните самураи от Фукушима".
Рискът от радиационно облъчване е малък за 39-те милиона души, които живеят в Токио и околностите му, предаде Асошиейтед прес, като се позова на мнение на японски експерти. Това обаче не намалява паниката в страната.
Рискът е от два източника - от защитената зона на реакторите и от басейните с отработено ядрено гориво.

Електрозахранването

Японските инженери успяха да прекарат нова линия за подаване на електроенергия, за да се осигури действието на системата за охлаждане на реакторите и хранилищата за отработено ядрено гориво. Специалистите възнамеряват да пуснат електричеството, когато бъде приключена операцията за обливане с вода на реактор №3.   

Оценката на МААЕ
Ситуацията в претърпялата авария вследствие на разрушителното земетресение в страната японска атомна електроцентрала "Фукушима 1" остава много сериозна, заяви днес Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Ройтерс.
Греъм Андрю, високопоставен служител на МААЕ, отбеляза, че обстановката в Четвърти реактор на централата е повод за дълбоко безпокойство.
Той обаче допълни, че от вчера няма сериозно влошаване на ситуацията в централата.

Последна актуализация в 22.30 ч.