Местните здравни власти ще убиват само животни, които са на ръба на смъртта, при това само със съгласието на собствениците им, уточнява агенция Киодо, цитирана от ДПА и БТА.

Трудно е обаче да се влезе в контакт с всички стопани, които са напуснали забранената зона. Правителството на префектура Фукушима взе решението за унищожаване на животните от съображения за общественото здраве. Според местен център за хигиена на добитъка съобщиха, че правителствените служители ще избият животни в община Одака, където през октомври са били отглеждани 887 крави, 80 коне, около 6200 прасета и около 260 000 пилета.

Освен от радиацията, районът пострада и от земетресението и цунамито на 11 март, които разрушиха някои животновъдни постройки.
Бедствията причиниха смъртта на над 14 300 души, а около 12 000 са в неизвестност.

Нивото на радиацията в бетонните отломки близо до Трети реактор АЕЦ "Фукушима 1" достига 900 милисиверта на час при допустима норма за човек от 0,05 - 0,2 микросиверта на час, съобщиха междувременно експерти от ТЕПКО - компанията оператор на централата, цитирани от ИТАР-ТАСС. Според специалистите най-опасни са отломките от сградите на онези енергоблокове, в които имаше мощни експлозии на водород през първите дни след аварията.

За събиране на радиоактивните късове бетон министерството на отбраната вече изпрати два танка. Работниците във "Фукушима 1" продължават да охлаждат вътрешността на проблемните реактори и на басейните с отработено ядрено гориво. Същевременно продължава изпомпването на високорадиоактивна вода от дренажната система на атомната електроцентрала. Тази операция протича бавно заради ограничените технически възможности и ще отнеме поне още две седмици.

В същото време от ТЕПКО обявиха намаление на заплатите на персонала си, за да свие разходите и да покрие щетите, нанесени на населението, предаде Франс прес. Годишните възнаграждения на почетния президент, на президента и главен изпълнителен директор и на други високопоставени ръководители ще бъдат намалени с 50%, служителите от средния ешелон ще получават с 25 на сто по-ниски заплати, а обикновените работници - с 20%.
ТЕПКО планира с тази мярка да спести годишно 54 милиарда йени (455 милиона евро).