Това беше решено на днешното заседание на съвета, съобщи "Правен свят".

Един от членовете на ВСС - Пламен Стоилов, предложи да се възложи проверка на хода на делото срещу обявения за наркобос Васил Маникатов, който бе осъден от съдия Тодорова на 8 години затвор. Именно заради него Цветан Цветанов първо нападна съдийката, че е забавила мотивите с повече от две години.

Второто дело, за което Стоилов поиска инспекторатът да извърши проверка на досъдебната и съдебна фаза, е за грабеж, побой и изнасилване на две момичета. Първоначално делото е било гледано от съдия Тодорова, но в последствие се оказва, че е трябвало да бъде внесено във Военния съд, защото един от подсъдимите е полицай, а прокуратурата е изпуснала тази подробност в обвинителния акт. Така от 2007 г. делото е при военните магистрати без да има някакво реално движение.

Заради обвиненията на Цветанов съдийката заведе дело за клевета срещу него. Дори премиерът Бойко Борисов призна, че с изказванията си, че съдиите са мафия вътрешният министър е допринесъл за критичния доклад на Европейската комисия.

Днес Пламен Стоилов каза още, че отделно от тези две проверки, неговата Комисия за наблюдение на обществено значимите дела също ще направи проверка, но на съдебните фази на двата процеса. Той мотивира предложението си с големия обществен отзвук по тях.

Главният инспектор на ВСС Ана Караиванова каза, че не вижда защо трябва да се прави двойна проверка, че Инспекторатът ще поеме "горещия картоф" и ще си свърши работата. Тя дори добави, че ще бъде проверено и т.нар. дело "САПАРД" срещу бизнесмена Марио Николов, което от няколко месеца виси в Софийския апелативен съд, след като на първа инстанция той бе осъден на 10 г. затвор.
"Ще направим цялостна проверка на трите случая, независимо дали има изтекла давност за търсене на дисциплинарна отговорност на представители на съдебните органи", увери Караиванова.

Стоилов отвърна, че няма лошо да има две проверки, така ВСС и Инспекторатът щели да си поделят "горещия картоф".

Това е втора проверка на работата на Мирослава Тодорова, която е съдия в Софийски градски съд. През януари ВСС я наказа с 15% намаление на заплатата за срок от 2 години заради това, че е забавила 57 дела. Тя обжалва.

Днес обаче ВСС не обсъди постъпилото вчера писмо, подписано от адвокати от цялата страна, които поискаха да бъдат огласени имената на онези съдии, за които Цветанов заяви, че го подкрепят и ежедневно си говори с тях.
Още миналата година Европейската асоциация на съдиите препоръча на съвета да защитава независимостта на съда от атаките на министъра, но реакция така и не последва.