Проучването е поръчано от британското министерство на труда и пенсиите. Проучването обхваща 2162 души над 16 години.

Дълголетието, вечната младост и красота са сред най-големите вълнения на човечеството. Учените от години се стремят да намерят разковничето и да създадат вълшебно хапче антистареене. Засега обаче единствените „магьосници" си остават козметичната индустрия и пластичната хирургия.

На острова решиха да попитат хората какво е тяхното усещане за старост и кога настъпва тя. Според резултатите от него остаряваме на 59 години, два месеца и две седмици. Възприемането на старостта, разбира се, варира според възрастта, пола и факта дали анкетираните работят или не.

Така например мъжете започват да се чувстват стари на 58, а жените малко по-късно - на 60 години, четири месеца и две седмици. Вероятно разминаването се дължи на факта, че животът на силния пол е по-кратък.

Хората под 50-годишна възраст са убедени, че старостта започва много рано - още на 46. Докато тези над 50 смятат, че тя настъпва на 62 години и половина.

Според данните от изследването преставаме да се чувстваме млади около 40-те. При мъжете това става по-рано - на 38 години и половина, а при жените на 42 години и девет месеца. Усещането за старост се влияе и от различни социални фактори. Това състояние обзема безработните цели девет години по-рано в сравнение с работещите. За наемателите пък старостта настъпва пет години по-рано, отколкото за притежаващите собствено жилище. И все пак за младежкия дух възраст и научно обяснение няма.

Най-голямата истина всички я знаем - човек е на толкова години, на колкото се чувства. Колкото по-оптимистично и философски гледаме на живота, толкова повече той ще ни се усмихва.