"Протестните ни действия ще се изразят в блокиране на граници, блокиране на основни пътни артерии в страната", заяви Христо Цветанов от Асоциацията на земеделските производители, цитиран от БНР.

В първоначално обявената финансовата рамка за земеделието за 2012 г. предвиденото национално подпомагане на бранша беше 570 милиона лева. Оказа се обаче, че едва 240 милиона са парите, заложени като национални доплащания за единица площ. По този начин, вместо фермерите да получават по 10 лева, те ще вземат едва по 2,50 на декар.

Националният протестен комитет в сектора включва представители на 6 браншови организации, които за пръв път се обединяват. Те настояват за диалог не с финансовия министър Симеон Дянков, който оттегли подписа си от споразумението с бранша, а с премиера Бойко Борисов.

"Не ми се мисли колко документи подписа г-н Дянков и ако реши да си оттегли подписа какво ще стане в държавата. Аз смятам, че между първо и второ четене, може би съм прекален оптимист, ще има съответно развитие и финансовата рамка в сектор "Земеделие" ще бъде коригирана", заяви Борислав Петков от Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

В парламента обаче министърът на земеделието Мирослав Найденов призна пред журналисти, че не е голям оптимист, че пари ще се намерят, съобщи bTV. Той обаче изтъкна, че сам е поискал за зърнопроизводителите сума, по-голяма от гласуваната на първо четене.
„Преди 2 дни разговарях с премиера и Дянков. Това, което каза Дянков, е, че тези пари няма как да бъдат осигурени, по-скоро ние ще трябва да търсим допълнителни механизми за компенсиране на тези средства”, обясни той.

Преди дни вицепремиерът постави директен ултиматум на фермерите: "Надявам се, че са достатъчно разумни и да не блокират страната. Ако обаче тръгнат това да го правят, ние сме в процес на бюджетна процедура и тези пари, които сега им се дават от бюджета, лесно могат да бъдат преразпределени към другите сектори".