С него до края на май производителите ще получат 35 млн. лв. държавна помощ, предаде БНР.
Още 35 млн. браншът ще получи през август.
Средствата ще бъдат разпределени между различните сортове тютюн, като решението ще бъде взето от Консултативния съвет по тютюна към земеделското министерство.
В бюджета на Фонд "Земеделие" за догодина ще бъдат заложени 73 млн. лв. национални доплащания за тютюн. Страните се договориха тези средства да бъдат изплатени на един транш до края на март 2012 г.

Съгласно подписаното споразумение, първият транш ще бъде разпределен между всички тютюнопроизводители, без значение - дали дължат данъци и осигуровки към държавния бюджет.

Тютюнопроизводителите обявиха, че от тук нататък може да организират стачни действия единствено в подкрепа на правителството. Те са представили стратегия за сектора, съобщи КРОСС.
Тези пари трябваше да бъдат изплатени през втората половина на годината, намерихме обаче начин да изплатим 50 процента от тях още през май като авансово плащане, поясни междувременно земеделският министър Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

Имахме договорка със зърнопроизводителите до 30 април да им бъдат изплатени дължимите субсидии, но това се случва днес, добави той.
По думите му в момента текат плащанията към всички зърнопроизводители, които не са си получили европейските и националните доплащания.
Остават тези, които имат наложени санкции, като техните субсидии ще бъдат изплатени следващата седмица, добави Найденов.

Тютюнопроизводителите и земеделските производители, които са регистрирани по Закона за ДДС, се облагат като доходите на едноличните търговци, обясниха от Националната агенция за приходите. Така те имат възможност да отчитат реално извършените разходи за производството на преработени или непреработени продукти от селско стопанство, с изключение на разходите за производство на декоративна растителност, добавят оттам.
Тези, които не са регистрирани по Закона за ДДС, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им. В случай, че изберат облагането да е по реда, предвиден за едноличните търговци, следва да прилагат този ред за срок не по-кратък от 5 последователни данъчни години. Правото на избор се упражнява с подаване на декларация в срок до 31 декември на предходната година. За 2011 г. срокът за подаване на декларацията е до 31 май 2011 г.