Това е решено  в Балчик, предаде topnovini.bg.

Браншът се събира в понеделник, 19 декември, сутринта пред сградата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Причината е репресивното, според тях, отношение към рибарите от страна на Агенцията.

Браншовиците предупредиха, че на протестния митинг пред ИАРА – Бургас ще покажат мащаба на проблема и колко много хора са засегнати. Рибарите заплашиха, че могат да прибегнат до изсипване на риба пред агенцията, запалване на дневниците и неподчинение.

Около 50 собственици на риболовни кораби излязоха днес на протест в Балчик. Те поискаха оставката на изпълнителния директор, настояха за административни промени в ръководството на държавната структура.

До протестните действия се стигна поради лошото управление в сектора, коментира председателят на сдружение „Черноморски изгрев” Емил Милев.

В протеста в Балчик участваха корабособственици от Северното Черноморие, от Бяла, Несебър, Поморие. Те са единодушни, че е нужно секторът да се управлява от компетентни хора. Твърдят, че от служителите, от които недоволстват, са получили лоши сигнали на проведената този понеделник среща.

Дори единият си е позволил да отправя заплахи срещу бранша, как ще спре работата, как всяко нещо ще трябва да се отнася в съда.

„Не сме съгласни да бъдем квалифицирани като престъпници и крадци. Получаваме различно тълкуване на заповеди и закони, как не можем да работим в определени райони и да ловим определен вид риба. Оказва се, че това, което сме правили цял живот, сме го вършили извън закона”, заяви Емил Милев.