Рибари излизат на протест. Плашат с гражданско неподчинение

Членове на двете национални рибарски организации „Черноморски изгрев” и „БГ Фиш” излизат на протестен митинг в Бургас в понеделник.

Обратно в новината

Коментари - Рибари излизат на протест. Плашат с гражданско неподчинение | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ситуацията с нашите рибари ми напомни една история от колониална Индия. Още през 1882 г, британците забраняват на индийците да си добиват сол от морето (чрез изпаряване на морска вода) и ги задължават да купуват сол за консумация единствено от британски компании. Солта е основно нещо и можем да си представим колко са пострадали индийците, които британците и без това не са се свенили да подлагат на глад, мор и всевъзможни лишения. Та в края 1929 г. Махантма Ганди и група общественици организират мирен протест против забраната на британската власт за добиването на сол от индийци и съответното данъчно облагане. А в началото на 1930 г, Индийският Национален Конгрес начело с Ганди излиза с декларация за самоуправление, в която пише в превод следното: "Ние вярваме, че това е неотменимо право на индийския народ, както и на всеки друг народ, да има свобода и да се радва на плодовете на своя труд и да има необходимото за живота, така че хората да могат да имат пълни възможности за растеж. Ние също вярваме, че ако едно правителство лишава хората от тези права и ги подтиска, то народът има още и правото да смени това правителство или да го премахне. Британското правителство в Индия не само е лишило индийския народ от свободата му, но е и основало управлението си върху експлоатацията на масите, и е сринало Индия икономически, политически, културно и духовно. Ние вярваме, следователно, че Индия трябва да прекъсне британската връзка и да постигне Purna Swaraj или пълен суверенитет и самоуправление." Виждате ли паралелите? Как анти-българската власт слага ръка върху народните ресурси и обявява хората за престъпници? Кой упълномощи въпросната агенция да се разпорежда с поминъка, който българските рибари имат от поколения?

Броят а рибарите превишава броя на рибите в Черно море.

Бактерия Каранте пенцйона, от Мамонско племе внесена, живееща върху пот човешка, сега е нападнала Родната ни полюция, вечно недоволната и пор-тестираща, жажда, за лукс и разбат, бритич- лайна яде по Лойноморието, а риба умира, недохранена и гладна!

Стайния агент Стамат, уморен от лЕжбата за Родината, в Баровете закален, от Даржавата на 40, взе пенция, ризи, гащи, от взелената Мильоцйонереска мода, бонус от 45000 лева, остави жена, и иска, Беден рибар да го дава*! Пари за Джип Яхта и Бъгало има, една студенка бес квартира, ще затопла дивана, когато плъзва ледено-студената боргъска мъгла Бях се заклела, ама НА, завиждам на студенката! Тодора, 40 г. блъскана, а 99 евра Й е пенцйката!

Лошото е,че тази година количеството фекалии угои много риба,а няма да има кой да я лови.

На един брой цаца - по рибар. Така има конкуренция - който я хване, яде, който не - кара на полуфабрикати от супера. А и тези пусти фекалии, къде да ги денеш?

коя категория хора има привилегията на имот и парцел на първа,дори втора и трета линия на българското черноморие? 1(а),работник шивач,обущар,миниор. 2,(б)държавен сужител,кмет,областен,адвокат,народен представител или негов роднина,борци против фашизма и капитализма,всеки които е имал участие във държавната и местна власт от времето на прехода,мутри,цигански барони-ето лицето това е българското черномрие за мен лично!

Ти си куку, момче. В България привилегии имат само олигарсите - Мутрата, Златев, Черепа, Маджо, Гугутката, Пашата, Вълка и т. н. Какви борци против фашизма, държавни служители те гонят, какви областни, какви адвокати?

искаме си морето изчистено от бизнес мафията на политици,кметове,областни,адвокати съдии и нотариуси ,мутри,замесени във унищожтелно ,пране на пари,опасно презастрояване и унищожаване на наи красивите и наи лесно за печалбарство места !да се събори и изчисти почти всичко и да се възтанови природата , и това ,което се направи да е във хармония и съзвучие със природата и така ще има повече туристи,искам по плажовете да има тюлени и да се радваме на делфините!когато човек влезе във водата да е като коралоф риф със риба!

Пак червените ги подтикват към тези протести.Аман от БОКЛУЦИ!!!

Ами щом като са толкова тъпи, значи си го заслужават!

А дали "червените" не са прави ? Кой не скача е червен .... Не сме 1990 г. венци !

ами от такива рибари за голямо съжаление се изтребиха черноморските делфини и тюлени,а ако хората могат да видят въbоще такива животни ще е прекрасно!добре е морето да да е със чиста вода и риба за радост на деца и туристи!

Шилo

Рибарите тралят за калкан и бяла мида, после искат правосъдие за себе си. ИАРА пък не санкционират голямата част от тези, дето тралят. И едните и другите са маскари!

Няма такова нещо, всичко отдавна вече, е забравено! Покрай, боргЪското езеро, се гушат бънгало до бъгало. Вече всичко им е "ЗАКОННО" Отвън яхти, и Мерчо до Мерчо, а вътре уж е зима а полу-голо девойче налива греяното вино на младеещ Старейшина, който в Зеления потник на диванчето ще я "опраска", слатко- слатко! Обещах да не завиждам а То..! Вътрешния глас: На девойчето ли завиждаш ма бабо Тудороо? Друго пееше, кога среща Царо!

ЕС помогна на рибарите от Португалия, Испания, Италия, Гърция с милиарди за обновяване на флота си. В тези страни има действащи структури мислещи на рибарите. У нас е точно обратното. Не само че никой не защитава интересите на рибарите, а идиотите мислят как да затрият този занаят, който за тях е непонятен. После се чудим защо купуваме риба от гърците.

Утре Тиквата ще цъфне в Бургас и ще потуши проблема. Всичко е добре организирано. Нали кметът там е от Неговата .....

Ало Румата, пускай им Цацата ! Септември Три дни бях при тях, те пиеха аз им пях. И да си мислят че когато Аз се Боря за хитринците те ще клатят Държавата ? НЕ, НЕ и НЕ! #.#. Записа е законен. Митото е платено.

Днес , рибарите са много лошо притиснати от условията и е необходимо държавата да прояви повече адекватност и гъвкавост. През лятото туристите гонят рибата много навътре, защото в морето се изсипват огромни количества химикал от хотелите , моторници навлизат по досегашните обитания, а нивото на сероводород се вдига и рибата би трябвало да е към брега и настава кошмар. Проблемът е обективен и защото държавата трябва да ограничи улова на риба, защото самите рибари ловят всичко "що мърда", което също е катастрофа.

кълве ли, имало много паламуд.

АЗ съм роден в Балчик , израснал на брега на морето ... Вече гоня 60-те ... Спомените ми са от времената , когато там където днес е бетонирано , с 8 етажни сгради , по моето детство и юнешество , имаше нормален бряг , където рибарите вечер приставаха със своите скрамни дървени лодки и часове наред издърпваха мрежите на брега с уловената риба ... беше страхотно ... имаше една барака "двата кавака" се казваше ...пиехме биричка " "Шуменски дупенца" ...25 ст . бутилката беше ... 1975-та ...месец преди да вляза в казармата ... Днес всичко се е юрнало ... освен рибарите ,които им е основен поминък , освен големите РК -та,ами и десетки новобагаташи , влачейки скъпи и прескъпи лодки с съпер оборудване , зад скъпите си мощни джипове ...препускайки от бряг на бряг ... да ловят ...не ,че са гладни ... не ...а просто така да си начешат крастата и да ...УНИЩОЖАВАТ НАРЕД ! ЛОВЦИТЕ СА СЪЩИТЕ ... ЗА ПОЛИТИЦИТЕ НЯМА СМИСЪЛ ДА СПОМЕНАВАМ ....