КНСБ настоява за по-високи заплати - поне още 100 лева към възнаграждението на всеки работник и задължителното запазване на клас „Прослужено време”.

Синдикатът настоява още за поне 10% увеличение на всички бюджетни заплати, каза в Министерския съвет лидерът на синдиката Пламен Димитров. Той и представители на Конфедерацията връчиха в НСТС декларация от протестиращите.

Очакваме преди внасянето на бюджета в Министерския съвет да бъдат чути нашите тревожни сигнали за сферите, които остават без никакво увеличение на заплатите и за тези, които не получават толкова, колкото заслужават, посочи Димитров.

Исканията на синдиката >>

Сметката на КНСБ е, че за исканията им трябват между 100 и 150 милиона лева. Според синдиката е крайно належащо увеличението на заплатите на 14 000 души, подчинени на здравното министерство, които работят в психиатричните болници, центровете по кръвопреливане и регионалните здравни инспекции.

КНСБ настоява още и за увеличение на заплатите в Селскостопанската академия, на хората, заети с борбата с градушките, както и на работещите в сферата на културата. Пламен Димитров обясни, че заетите в тези сектори имат нагласата да излязат на допълнителни протести, ако не получат увеличение на възнагражденията.

Синдикатът очаква и реакцията на бизнеса по исканията на КНСБ заплатите да растат в реални измерения, а не да се отнемат придобивки. Ако не чуем отговор, ще продължим с протестите, зави Димитров. Той уточни, че протестите вероятно ще бъдат насочени към конкретни работодатели или браншове.

Протестът стигна до сградата на Министерски съвет. Протестиращите поискаха увеличаване на минималната работна заплата със 100 лева, да не отпада класът за прослужено време, както и да не се орязват болничните.

Организаторите се обявиха за достоен труд и достойно възнаграждение на работещите.

"Искаме своята част от печалбата на бизнеса, която сме си изработили", обявиха протестиращи.

Шествието ще продължи към сградата на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Днес Тристранният съвет разгледа бюджетите за догодина

Синдикатите искат още минимална заплата от 700 лева за всеки млад висшист, нормално заплащане на извънредния и нощен труд и необлагаем минимум до размера на минималната заплата.

"Не правим национална революция, за да сваляме някого. Нямаме политически искания”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той коментира това по повод отказа на КТ "Подкрепа" да участват в протеста. От там се притесняват, че политически сили искат да "яхнат" мероприятието и да го използват политически. В същото време преди дни председателят на "Подкрепа" Димитър Манолов подкрепи бюджета на НОИ, с което даде рамо на управляващите.

„Според нас минимална заплата от 510 лева е малко. Искахме поне 530 лева. В Румъния тя е 318 евро от началото на тази година. Докога ще изоставаме, вече сме равни с Македония, Сърбия. С кой остана да се сравняваме”, попита Димитров.

Делегация на протестиращите се срещна с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Той е заявил по време на срещата, че приоритет на управлението е повишаването на доходите. Доказателство за това е, че от догодина минималната работна заплата се увеличава с 50 лева и ще бъде в размер на 510 лева.