Сред тях бяха националната мрежа за децата, фондация "Пулс", фондация "Анимус", Българска асоциация за джендър изследвания.

Протестиращите заявиха, че ги подкрепят над 150 организации в страната и днешната мирна демонстрация е да бъде чут гласът им за ратифициране на Истанбулската конвенция от българския парламент.

Демонстрантите не виждат проблем с третия пол в конвенцията, а възникналото недоразумение отдават на неточния превод на думата джендър, която е преведена като социална роля.

Те са категорични, че съдържащата се в нея дефиниция за пол като „социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете“ по никакъв начин не подменя биологичния пол.

Защо Истанбулската конвенция не е за ”третия пол” >>

Протестиращите се обявиха в подкрепа на жените и децата пострадали от домашно насилие.

"Ние се обявяваме против неразбирането, невежеството и незнанието в нашето общество. Искаме да живеем в един свят без насилие и хората, на които помагаме ежедневно да имат права, да получат помощта, от която те наистина се нуждаят и всички ние сме длъжни да я осигурим", заяви Юлия Андонова от Фондация "Пулс" пред БНТ.

Велина Тодорова, преподавател по семейно право в БАН, бе категорична, че се спекулира с темата за еднополовите бракове.

"Темата за третия пол изобщо отсъства в конвенцията. Темата за еднополовите бракове е друга тема. Ще водим дебати по тази тема, но не и в контекста на конвенцията. Това е спекулацията, която се прави в момента, опита да се свържат тези две неща и да се спекулира с обществените страхове. Конвенцията е за защита от насилие, предлага доста сериозна гама от мерки", категорична бе тя.

На 3 януари Министерският съвет гласува приемането на Истанбулската конвенция, като осем министри се обявиха против. Сега предстои гласуването й в Народното събрание.

Конвенцията има и своите противници сред политическите партии и неправителствените организации. От ВМРО декларираха, че конвенцията отваря вратата за признаване на еднополовите бракове. Има и неправителствени организации, които се  опасяват от текстове в конвенцията, които, според тях,  могат правно да бъдат тълкувани по опасен за сигурността на семейните ценности и правата на родителите и жените начин и настояват за широк обществен дебат по темата.

"Тълкуванието, че тази конвенция ще отвори вратите на Бог знае какви "нетрадиционни, сексуални практики" е незнание, което създава една заблуда", коментира и политологът Антоний Тодоров пред Дир.бг.

Пълният текст на конвенцията вижте тук >>