Това решиха мнозинството съдебни кадровици с 10 гласа "за", 8 "против", а 1 "въздържал се", предаде БГНЕС.

Така те отхвърлиха одобрения от правителството проект на правосъдното министерство за разделяне на съвета на съдийска и прокурорска колегия, с цел да се гарантира независимостта на съда. Според управляващите не е нужно свикване на Велико Народно събрание.

Становището на ВСС ще бъде официално представено пред парламентарната комисия за промени на Конституцията на заседанието й на 30 юни. Становищата на всеки от членовете на ВСС, които са приели, че и обикновено Народно събрание може да прави промени в Конституцията в частта й за съдебната власт, също ще бъдат изпратени до Комисията.

ВСС изрази отрицателно становище и по законопроекта на правосъдния министър Христо Иванов, който би осигурил държавно финансиране за неправителствени организации, както и отпадането на необходимостта от съдебна регистрация на НПО-та. Той предлага занапред фондации и сдружения да подлежат на регистрация от Агенцията по вписвания, а не от съд.

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази острото си възмущение от предлаганите промени и ги определи като "опасни".

"Този опит на изпълнителната власт, специално на министъра на правосъдието, трябва да бъде пресечен изключително силно", коментира Цацаров.

Думите му бяха подкрепени и от Михаил Кожарев, който определи законотворчеството на правосъдния министър в тази област като нарушение на Конституцията.

Иванов за пореден път отсъства от редовното заседание на ВСС. 

По-рано днес 18 от членовете на ВСС изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което изразиха възмущението си от изказване на на правосъдния министър. Те настояха Иванов да се извини за свое изказване, че обсъждане на съдии за реформата му е приличало на "партийно събрание в Северна Корея"

АНКЕТА: Нужна ли е промяна в Конституцията?