Причината за самоотвода на Кирилов е, че той е надвишил правомощията си и без знанието на съда е инициирал оглед на къщата на свидетеля по делото Иван Велев, предаде БГНЕС.

Велев е собственик на къща в село Петровене, където се предполага, че е бил държан отвлеченият студент Румен Гунински. На огледа е присъствал и Гунински, което обезсмисля провеждането на предстоящ следствен експеримент в къщата с негово участие, назначен от съда. Когато делото е в съда, обвинението е страна в процеса и събирането на доказателства е в правомощията на магистратите.

Адвокатът по делото Илиян Василев поиска да се направи отвод и на друг от прокурорите - Антоанета Близнакова, но искането не бе уважено от съда. Според Василев наблюдаващият екип от обвинители Кирилов и Близнакова е жертва на "решения, които не те взимат". Решения, които, според Василев, се взимат "от други нива, от хора, които никога няма да излязат с имената си да защитят позицията си".

На мястото на прокурор Бисер Кирилов е назначен колегата му Стефан Рачев.

Подсъдими по процеса са Ивайло Евтимов, Прокопи Прокопиев, Даниел Димитров, Любомир Димитров, братята Радослав и Митко Лебешковски, Павел Петков, Кирил Кирилов и Цветозар Славчев. Те са обвинени за извършването на общо 11 отвличания.

Следващото заседание по делото ще бъде на 21 ноември.