Досъдебното производство е образувано на 20 февруари 2013 г. и е водено срещу неизвестен извършител за склоняване към самоубийство.

Пламен Горанов е бил единствено дете. Като ученик е бил прилежен и активен, но допускал средата, в която се движи да му влияе. Учил е в Стопанската академия в Свищов. Тогава започнал да се занимава с фотография и алпинизъм. Решил да прекрати обучението си и отишъл във Варна.

През август 2006 г. майката на Горанов починала. Няколко години по-късно отношенията между него и баща му рязко охладнели заради разногласия за имоти.
Тогава, според свидетели, Горанов станал по-особен и ако си наумял нещо, не се отказвал от него. Не позволявал на никой да му се налага. Не е употребявал наркотици, както и алкохол в големи количества. Не е имал психични проблеми.

От лятото на 2012 г. Пламен Горанов започнал да споделя с приятели, че не е доволен от управлението на Варна и по-специално от отношението на кмета Кирил Йорданов към решаване на проблемите. През февруари 2013 г., младият мъж се включил активно в масовите граждански протести. По-късно изразил мнение, че хората не знаят за какво протестират и какво искат.

На 20.02.2013 г., в 7.24 ч. Горанов отишъл пред сградата на Община Варна. На гърба си носел раница. В ръцете си държал плакат с надпис:"Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17 ч. на 20.2.2013 г.", а на рамото си носел туба.

Действията му били записани от камерите за видеонаблюдение и забелязани от служител, който уведомил двама полицаи. Те се отправили към младия мъж, като единият го попитал "Какво правиш?", а Горанов отвърнал "Не се доближавай, ще се запаля".

Когато вторият полицай взел тубата, Горанов пламнал. Полицаите се опитали да го изгасят с пожарогасители, като на помощ се притекъл и шофьор, чиято самоличност не е установена. Пострадалият бил напълно погасен в 07:30:39 ч.

Очевидец станал и охранител в бизнес сграда "Комфорт", който чул Горанов да казва: "Аз исках само мирно да протестирам, сега трябваше да съм на почивка в Анталия и не съм искал да се самоубивам".

Пламен Горанов почина на 3 март от изгаряне на около 80% от повърхността на тялото, довело до развитие на сепсис и полиорганна недостатъчност.

Според посмъртната комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза, Пламен Горанов е бил дълбоко разочарован и обиден на баща си, с когото не е изградена емоционална връзка. Чрез несъзнавания защитен механизъм на пренасяне, Пламен е прехвърлил протеста и агресията си от бащата като авторитет към друг авторитет – кмета на Варна – Кирил Йорданов.

Комплексната експертиза изяснила, че когато се е самозапалил, Пламен Горанов не е бил в състояние на "краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието" и е могъл да разбира и да ръководи постъпките си.

Липсват типичните белези за планиран самоубийствен акт. Той не е оставил предсмъртно писмо, не се е сбогувал по никакъв начин с близките си. Заливането с бензина е било неговата крайна форма на протест.

Действията му на 20 февруари подсказват, че е нямал сериозно намерение наистина да се самозапали, а по-скоро да протестира, заплашвайки, че ще се запали. Може да се приеме, че в стресовата ситуация е натиснал запалката и не е преценил риска.

С постановление на наблюдаващия прокурор от 29.07.2013 г. производството по делото е прекратено.

Вижте снимки